A jelentés szerint az első félévben az ELMŰ cégcsoport eredménye jelentősen elmarad az előző évhez képest, ami az adózási környezetben és a szabályozásban bekövetkezett változásokkal, valamint a folyamatosan csökkenő fogyasztással magyarázható.

Január 1-jétől a válságadó kivezetése mellett életbe lépett a közműadó, amelynek összege meghaladja a válságadót. A lakossági áramárak a kormány döntésének megfelelően 10 százalékkal csökkentek. A lakossági egyetemes szolgáltatás a jelentés szerint már évek óta veszteséges. Hozzáteszik, hogy az egyetemes szolgáltatók számára engedélyezett 1,32 forint/kilowattórás árrés nem fedezi a szolgáltatás költségeit.

A cégcsoport összes bevétele 111,6 milliárd forint volt az előző év hasonló időszakában elért 110,5 milliárd után.

A jelentés szerint a nyereségadók összesen mintegy 4 milliárd forintra rúgtak, a tavalyi hasonló időszaki 2,6 milliárd forint után. A jelentésben kiemelik, hogy az eredménycsökkenés hatására csökkent a társasági adó, azonban a "Robin Hood-adó" 2013. január 1-jével 8 százalékról 31 százalékra növekedett, valamint az egyetemes szolgáltatói és az elosztói engedélyes tevékenységre is kiterjesztették, így összességében a jövedelemadó-terhek is növekedtek. 2013. január 1-jével megváltoztak az iparűzési adó számítási szabályai is, melyek cégcsoportszinten további adónövekedést eredményeztek. Így a nettó nyereség 4,6 milliárd forint volt a tavalyi év azonos időszakában elért 6,8 milliárd után.