Most zárul, de csak hónapok múlva lehet megtudni, milyen kockázati tőketársaságok kaphatnak forrást a Jeremie II-ben − a pályázati határidő péntek délután járt le, a nyerteseket november végén hirdetik ki. A forgatókönyv nagyjából olyan, mint az első pályázatnál − talán azzal a különbséggel, hogy a kiírással és jelentkezéssel kapcsolatos botrányt, ami egy évvel tolta el a program indulását, szívesen megspórolnák az érintettek.

"Magvető" és növekedési szakaszban lévő társaságokba lehet tőkét kihelyezni, magvetőbe hat, növekedésibe pedig 22,5 milliárd forint uniós pénzt, ez a kötelező harminc százalék önrésszel együtt 41 milliárd forintot jelent. Összesen négy magvetőt és hat növekedésit támogató alap jöhet létre, utóbbinál azonban fontos szempont, hogy a Jeremie I-ben nyertes alapok nem indulhatnak − a tulajdonosaik által alapított más alapok viszont igen. Nagy tolongás ugyanakkor a magvető alapoktól nem lesz, inkább új szereplők megjelenésére lehet számítani.

A távol maradás egyik oka lehet, hogy nem lesz egyszerű kihelyezni a forrást. Már az első program indulásakor figyelmeztettek a szakértők arra, hogy nehéz lesz annyi céget találni, ahányba érdemes befektetni. Vagyis vagy megmarad a forrás egy része, vagy "elszórják". A felesleges kihelyezésekkel persze csínján kell bánni, hiszen az innovatív cégek többsége szükségszerűen kifullad, befuccsol, épp ez benne a kockázatos.

Abban azért lehet valami, hogy ha már az első programnál nehéznek találták a megfelelő számú cég felkutatását, akkor ez most még nehezebb lesz. A legjobbakat kétségkívül levadászták már, erősen kérdéses, mi marad az újaknak. Bár ha tíz tehetségkutatót is meg lehet rendezni a televízióban zsinórban, akkor jó cégeket is lehet találni − mondhatják az optimisták. Tény ugyanakkor, hogy a magvető programban rendelkezésre álló teljes forrás befektetéséhez alsó hangon száz kihelyezés szükséges, vagyis − az eddigi befektetési arányok mellett − majd ezer potenciális céget kell megnézniük a nyerteseknek.

A Jeremie I. nem hátráltatja majd a második felvonást, hiszen a két program valószínűleg csak rövid ideig fut párhuzamosan − mondta Zsembery Levente, a BNV Equity vezérigazgatója. Az első programnál az alapok 2013-ban már az utolsó kihelyezéseken fognak dolgozni, amikor az új alapok várhatóan megindulnak, míg a Jeremie I-es kiszállások nagyjából akkorra várhatóak, amikorra a második programnál lezárul a forráskihelyezés. Eddig egyetlen exitről lehet beszélni, a PortfoLion 1,4 milliárd forintért eladja a Cryo Innovation Kft.-t, az embriófejlődés-figyelőt a Virtofon biotech cég vásárolná fel.

 

Jeremie II.
Magvető támogatás6 milliárd forint
Magvető forrás önrésszel8,56 milliárd forint
Alapok száma4
Egy cégnek adható maximális összegkétszer 150 ezer euró
Minimális kihelyezések száma80-100
Növekedési támogatás22,5 milliárd forint
Növekedési forrás önrésszel32 milliárd forint
Alapok száma6
Összes kihelyezhető forrás41 milliárd forint
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés