Villamos energia és földgáz kereskedőváltásról publikál adatokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A MEKH 2010. február és 2013. április közötti időszakra vonatkozóan vizsgálta az egyes fogyasztói kategóriákban a kereskedőváltási mutatókat. Az adatok szerint az elmúlt években a villamosenergia-piacon magas volt a nem lakossági fogyasztók esetében a kereskedőváltás aránya. Az egyetemes szolgáltatásra jogosult kisfogyasztókat kivéve ugyanez igaz a földgázpiacra is. Mindkét energiapiacon 20-30 százalék között volt a kereskedőváltási arány az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztóknál. Ez azt mutatja, hogy az ő esetükben a legnagyobb a kereskedők közti verseny.

Kereskedőváltás: amikor egy felhasználási hely két egymást követő hónapban nem ugyanannál a kereskedőnél volt lejelentve. Nem tekintethető kereskedőváltásnak, ha egy vállalatcsoporton belül történ kereskedőváltás (például a vállalatcsoport egyetemes szolgáltatói engedélyese és egy kereskedelmi engedélyese között zajlott le a kereskedő váltás), illetve egy felhasználási hely megszűnését, vagy új felhasználási hely hálózatra kapcsolását. A kereskedőváltás hónapjának azt a hónapot tekintetjük, amely hónapban az új kereskedő, vagy akár egyetemes szolgáltató már - az elosztói adatbázis alapján - szolgáltatott az adott fogyasztási helyen.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tavasszal indította a jelentős piaci erő vizsgálatát. Ennek részeredményeként publikálja a hivatal a kereskedőváltási mutatókat. A villamos energia és földgáz szektorban fokozatosan valósult meg a tényleges piacnyitás, de a jogszabályok már 2007. július 1-jétől kezdődően minden fogyasztó számára lehetővé tették, hogy szabadon válthassanak a szolgáltatók, illetve kereskedők között.

A MEKH szakemberei 2010. január és 2013. április közti időszakra vonatkozóan külön fogyasztói kategóriánként vizsgálták a kereskedőváltást. A publikált adatok a MEKH szerint azt mutatják, hogy "összességében az elmúlt időszakban kedvezően alakult a kereskedőváltások száma".

A villamosenergia-piacon a nem lakossági felhasználók esetében 2011-ben 7,9 százalék, 2012-ben 13,3 százalék, míg a lakossági felhasználók esetében 2011-ben 0,3 százalék, 2012-ben 1,6 százalék volt a szolgáltatót váltók aránya. A földgázpiacon a nem lakossági felhasználók esetében 2011-ben 9,7 százalék, 2012-ben 3,6 százalék, míg a lakossági felhasználók esetében 2011-ben 10,4 százalék, 2012-ben 1,5 százalék volt a szolgáltatót váltók aránya. A 2011. évi magas földgázpiaci kereskedőváltások az EMFESZ csődje miatt következtek be. Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztók esetében mindkét energiapiacon - a vizsgált időszakban - évente nagyon magas, 20-30 százalék közötti kereskedőváltási arányokat kapunk. Ez azt mutatja, hogy az ő esetükben a legnagyobb a szolgáltatók közti verseny.

A villamos energia és a földgáz szektorban a tényleges piacnyitás 2008-ban, illetve 2009-ben valósult meg. Ekkor jött létre az egyetemes szolgáltatói kategória, amely esetében szigorú fogyasztóvédelmi szabályok mellett hatósági árakon vételezhetnek energiát a felhasználók, ugyanakkor az energiapiaci liberalizáció azt is lehetővé teszi, hogy az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók (egy kedvezőbb ajánlat miatt) kilépjenek a szabadpiacra, és szabadon válasszanak kereskedőt. Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztók a piacnyitás óta már csak a versenypiacon szerződhetnek a kereskedőkkel.