A vendéglátás a nyári hónapokban, júliusban és augusztusban fut a csúcsra. Így volt ez a járvány sújtotta 2020-as esztendőben is és 2021 sem lesz kivétel. A legfrissebb heti monitoros statisztika is ezt sejteti, hiszen a kasszaadat 10 százalékos növekedést mutat, ráadásul 2019, tehát a járvány előtti időszakhoz képest (a június 23. és július 23. közötti időszakban).
Két esztendő vendéglős drágulását is nézve, a kasszaadatokban ugyan túllépte a válság előtti szintet a vendéglőzés az idei nyáron, de adagok felszolgálásában, vagy házhoz szállításában nem látszik ekkora növekmény. Tavaly nyáron 7, az idei év derekán pedig 6 százalék körüli volt a vendéglátós drágulás, ami a statisztika nyelvén azt is jelenti egyúttal, hogy a 10 százalékos kasszaadat emelkedést el is vitte az áremelkedés - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. Így az adagokban, literben, korsóban, tehát volumenben mért forgalom még mindig csak közelítheti a járvány előtti szintet.
Így volt ez júniusban is, amikor a havi statisztika szerint a 130 milliárdos vendéglős bevétel 2 százaléknyira megközelítette a járvány előtti hatodik hónap szintjét, de mennyiségben 14 százalék volt az elmaradás 2019-hez képest.
A bevételeket tekintve az első félév szokásos havi adatai alapján 190 milliárdot elbuktak a vendéglők az első félévben, de az egyes hónapokban egyre jobban megközelítették a járvány előtti szintet.
Év | január | február | március | április | május | június | első félév |
2019 | 91 | 94 | 111 | 114 | 125 | 133 | 668 |
2020 | 104 | 109 | 68 | 30 | 59 | 95 | 465 |
2021 | 57 | 59 | 60 | 67 | 105 | 130 | 475 |
folyó ár, havi adatsorok, kereskedelmi és munkahelyi vendéglátás együtt | |||||||
Forrás: KSH |
Nem könnyíti meg a vendéglátózás helyzetét, hogy az elviteles ételek áfáját visszatolták a korábbi szintre, ráadásul a negyedik hullám fenyegető árnyéka előtt. A vendéglőkre nehezedő költségnyomás miatt (alapanyagokban, létszámban, bérekben) ez nem biztos, hogy megéri a költségvetésnek, hiszen a korábbi időszak veszteségei miatt nincs tartalék, amihez hozzá lehetne nyúlni.
A vendég pedig nagyon is nézi az árakat is. És egyáltalán nem biztos, hogy az esetleg közben meg is kedvelt kiszállítás esetleges drágulása miatt majd felkerekedik és beül a vendéglőbe.