A klímaváltozás miatti hőség folytán egész Európában csökkentek az alma terméshozamai, így a gyümölcs nagy termelőjeként ismert Lengyelországban is. Idén és tavaly is kétmillió tonna alma hiányzott  a lengyel piacról, amit részint Magyarországról importált termékekkel pótolnak. 

Nemcsak Lengyelországban, hanem Németországban is almahiány van, ami miatt megnövekedett a kereslet a hazai gyümölcs iránt. Keresleti piac alakult ki Európában, emiatt a léalmát és az étkezési almát is jobb áron lehet értékesíteni, mint a korábbi években – írja az Agrotrend.

Az ipari alma felvásárlási ára átlagban 80 forint körül mozog, a bioalmáért 110 forintot adnak a feldolgozóüzemek.

Keveset termelünk és drágán

A 2024-es terméshozam kapcsán Bori Vilmos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Agrárkamara elnök-helyettese elmondta:

várhatóan 330 ezer tonna körül lesz az éves mennyiség, de az aszállyal együtt járó forróság sok helyen megégette a gyümölcsöt.

A szakértő szerint az őszi almák átvételi ára összességében jónak mondható, viszont a hatékonyságban kifejezetten elmaradnak a nyugati gazdáktól a magyar termelők:

  • 2018 és 2022 között kritikusan csökkent az ipari és az étkezési alma árualapja.
  • A magyar almatermelés hatékonysága, hektáronkénti hozama emiatt 50-70 százalékkal marad el a legjobb európai országok színvonalától.

Az elmúlt évben igen változatos volt az almatermés:

  • két éve minden idők egyik leggyengébb termését éltük meg a 280 ezer tonnával,
  • tavaly viszonylag jó volt a termés – 480 ezer tonna -, ami megközelítette azt, amit a jelenlegi 20 ezer hektár almaültetvényből ki lehetett hozni, 
  • idén pedig 330 ezer tonna várható.

Az elmúlt két hét aszályos időjárás lefelé is ronthatja ezt a számot, így akár még azt a 300 ezret sem éri el, amit a szüret kezdetekor 330 ezer tonnának véltek a gazdák.

Korai betakarítások

A magyar gazdák nagy részénél már több hete szedik  a Gála almát, miközben tradicionálisan szeptember elején kezdték a gyümölcs betakarítását. Idén azonban a Gála típus nagy része lehullott,

így a termés átlaga 20 százalékkal kevesebb lesz az előzetesen vártnál.

Több helyütt ugyanez volt a tapasztalat a Goldennal és az Idareddel, melyek szüretelésére jellemzően októberben kerül sor, azonban már szeptember elején kifejezetten előrehaladottan áll a betakarítás mind a gépi, mind pedig a kézi szüretnél.