Ismét az Európai Unió meghatározó témája lehet az átállás a körforgásos gazdaságra a legtöbb ágazatban. Ez az elképzelés már többször téma volt az unióban, mivel sokkal fenntarthatóbb, mint az egyszeri felhasználásra és a folyamatos fogyasztásösztönzésre épülő lineáris gazdasági berendezkedés.
A különböző ágazatokban ugyanakkor még hiányoznak a jó gyakorlatok és az átállást elősegítő, kézzel fogható stratégiák, ám most a svéd EU-elnökség érdemben előmozdíthatja a folyamatot.
A többség új, fenntartható gazdasági modellre váltana
A körforgásos gazdálkodás merőben megváltoztatná a fogyasztási szokásokat: érdemi változást hozna többek között, ha a tartós fogyasztási cikkeket minél hosszabb élettartamra gyártanák. Ezek másodfelhasználására is meglenne a lehetőség, vagyis a megjavításukra, vagy az újbóli felhasználásukra a gyártásban. A cél, hogy a növekvő hulladékmennyiség helyett szinte mindent vissza lehessen forgatni a gazdaság különböző területeire.
Az egyik legfontosabb elv a körforgásos gazdaságban tehát az újrahasznosítás. Ez nem csak a hulladékfeldolgozást jelenti. Ide sorolható többek közt az élelmiszer-melléktermékből gyártott bioüzemanyag, az újrahasznosítással a gyártásban ismételten felhasználható alapanyagok, vagy a haszonállatok melléktermékével trágyázott, vegyszer használata nélkül termelő biokertészetek.
Hiába a klímacélok, nincs átfogó európai stratégia
Az Európai Unió minden korábbinál ambiciózusabb terveket készített az utóbbi években annak érdekében, hogy a klímakatasztrófát elkerüljük és 2050-re egy környezetbarát, az erőforrásokkal fenntarthatóan gazdálkodó társadalmi és gazdasági modellre térjen át a közösség.
Ennek ellenére a minden területre kiterjedő, komplex körforgásos gazdaságra váltást megalapozó gyakorlati elképzelések nincsenek a döntéshozók asztalán, vagyis a fenntartható gazdaság egyelőre csak hangzatos elképzelés.
Ezen változtathat a svéd elnökség – mutatott rá a Copa-Cogeca.
Az európai termelőket tömörítő érdekképviseleti szövetség arra emlékeztetett: az újrafelhasználásra épülő gazdasági modell keretében zajló projektek jelenleg
- az Európai Unió munkavállalóinak 9 százalékát foglalkoztatják;
- az uniós GDP-hez pedig mindössze 5 százalékkal járulnak hozzá.
A különböző érintett ágazatok közül ugyanakkor hangsúlyosabbá vált az erdőgazdálkodás, vagy az élelmiszer-előállítás. Olyannyira, hogy a napokban elkezdődnek az első, tagállami szintű egyeztetések is.
A vidék lehet a körforgásos gazdaság bölcsője
A svéd EU-elnökség sem az európai gazdaság minden szegmensére kiterjedő modellváltáson gondolkozik, ugyanakkor fontos mérföldkő, hogy a vidéki területek fenntarthatóbb működésében viszont kiemelt szerepet kap ez a modellváltás. Olyannyira, hogy a napokban immár a tagállamok alkotta tanács szintjén kezdődnek egyeztetések.
Egy új, a vidéket alapjaiban átalakító új struktúra ugyanakkor már nemcsak a brüsszeli döntéshozók tervezőasztalán létezik, egyre több jel utal egy átfogó változásra az élelmiszer-előállításban és a mezőgazdasági alapanyag-termelésben.
Új korszak kapujában az európai élelmiszer
Az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) kiemelt támogatást nyújt ebben az uniós költségvetési ciklusban a biogazdaságok elindításához, vagyis a vegyszer- és műtrágyamentes organikus gazdálkodás térhódításához.
Ehhez a térhódításhoz elsősorban a családi gazdaságok és az őstermelők tudnak hozzájárulni, ráadásul a fenntartható termelési technikáknak több évszázados hagyományai vannak. A jól bevált módszerek mellett pedig a folyamatos innovációs törekvések is jövőképet adnak a kisgazdaságok átalakulásához.
Elsősorban a kertészeti ágazatokban és az állattartásban jelenhetnek meg rövid idő alatt nagyobb számban az új, fenntartható, korunk átalakuló fogyasztási igényeit kielégíteni hivatott kisgazdaságok.
Fontos, hogy a vegyszermentes növénytermesztés alacsonyabb hozamokkal kecsegtet és az élőmunka-igény is jóval nagyobb. Az organikus növénytermesztés több kisebb területű birtokon képzelhető csak el, a szántóföldi növénytermesztés érdemi kiváltására nem alkalmas és a multinacionális agrárvállalatok pozícióit sem veszélyezteti érdemben.

Az állattartásban az antibiotikum mellőzése miatt tovább kell javítani az állatjólétet, az állatok tartási körülményei, a szigorúbb higiéniai elvárások és a betegségek terjedésének megakadályozása szintén jelentős élőmunka-igénnyel jár, és új kihívásokra kell megoldást találniuk a gazdáknak.
Összefogás nélkül nem lesz élelmiszerreform
Az új típusú kisgazdaságok térhódításával az eddig megszokott ellátási láncok újjászervezése is elkerülhetetlenné válik. A helyben lakók kiszolgálására előállított organikus élelmiszerek már most sem számítanak ritkaságnak, mivel folyamatosan kaphatók a vidéki piacokon. Ezek az úgynevezett rövid értékesítési láncok a legtöbb kistermelőnek az egyetlen garanciát jelenti az értékesítésben.
Egy valódi élelmiszerreform ugyanakkor csak a kisebb gazdaságok együttműködésével, a gazdák szövetkezeti értékesítésével képzelhető el.
A biogazdaságokban előállított termékeknek meg kell felelniük a rendkívül szigorú, jelenleg is alkalmazott minősítési rendszerek által támasztott elvárásoknak. A szigorú előírások mindenféle szintetikus anyag jelenlétét kizárják, ugyanakkor a termény minősége – és lehetőleg külleme – piacképes kell, hogy legyen.
A minősített organikus termékek piacra juttatását, majd a folyamatos ellátást ugyanakkor csak úgy lehet garantálni, ha a gazdaságok közösen értékesítenek, mivel egy-egy gazdaság képtelen annyi terméket előállítani, amivel érdemi piaci jelenlétre tud szert tenni.
Az eredményes értékesítés érdekében szövetkezetbe tömörülő termelők a hagyományos értékesítési csatornák mellett – akár egyénileg is – óriási lehetőséget kapnak az online piacterek és a mobilapplikációs rendelések elterjedésének köszönhetően. A közösségi oldalak is jó terepet jelentenek a bioélelmiszerek értékesítésére, ráadásul könnyen kitűnnek az élelmiszeripar által előállított hagyományos tömegtermékek közül.
Kicsiben nem kényszer, hanem velejáró az innováció
Minden lehetőség adott tehát a ma még csak szórványosan megtalálható organikus mezőgazdasági termelésre és a körkörös gazdasági modell vidéki térnyerésére.
Az átállást segítik:
- az új értékesítési lehetőségek;
- a kialakult jó gyakorlatok;
- a soha nem látott uniós és nemzeti támogatások;
- az egyre nagyobb állatjóléti és környezeti elvárások;
- valamint a fogyasztói társadalom szemléletváltása.
A biogazdaságok ráadásul működésükkel összefüggő folyamatos innovációra kényszerülnek, mivel a hagyományos, növényvédő szerekre és antibiotikumokra támaszkodó növénytermesztés és állattenyésztés jövedelmező alternatívájára jelenleg nincsenek bevett módszerek, legfeljebb csak jó gyakorlatok.
A fogyasztók elvárása és a szigorú biokontroll minősítési rendszer kizárja, hogy egy állattartó a takarmányozáshoz a nagyüzemi kiszolgálására szánt, gyors növekedést és hizlalást, a vágósúly minél gyorsabb elérését segítő takarmánykeveréket használjon.
Ennek kiváltására már nemzeti és uniós szinten is egyre többen kísérleteznek az olyan hagyományos takarmánynövényekkel, mint a lucerna, de egy másik fontos irány az import növények, elsősorban a szója kiváltása a helyben termesztett takarmánynövényekkel, vagy akár rovari fehérje alapú keverékekkel.
Minden a politikai szándékon múlik
Az organikus gazdálkodásra áttérő családi gazdaságok, vagy az újonnan indított biogazdálkodásra berendezkedő agrárvállalkozások nem jelentenek közvetlen konkurenciát a nagyüzemi növénytermesztés és állattartás agráróriásai számára. Ennek oka, hogy
a biogazdaságokban képtelenség akkora mennyiségű jó minőségű élelmiszert és alapanyagot előállítani, amely garantálná nagy tömegek biztonságos élelmiszer-ellátását.
Bizonyos területeken ráadásul jelenleg nincs lehetőség jövedelmező organikus művelést folytatni. Idetartozik például a gabonatermesztés vagy a tejtermelés.
Az átalakuló fogyasztói elvárások ugyanakkor garanciát jelentenek arra, hogy ne járjon rosszul az a termelő, aki mielőbb átáll a kifogástalan minőségű, fenntartható élelmiszer előállítására.
A fenntartható, körkörös vidéki gazdasági modellváltás ma már gyakorlatilag csak a politikai szándékon múlik.
Létkérdés, hogy lesz-e elég pénzbeli és döntéshozói támogatás, illetve sok múlik azon, hogy a pazarlóan, túlzott erőforrás-felhasználással gyártott, egészségügyi és állatjóléti szempontból egyre inkább fenntartással kezelt élelmiszeripar mekkora teret enged az organikus termelésben jövőt látó gazdaságoknak,
és milyen együttműködések mentén szerveződik újjá az élelmiszerlánc.
Legolvasottabb
Óriási zuhanás a kutakon, ekkor érdemes tankolni
Megjött a döntés: ez történik csütörtöktől az üzemanyagárakkal
Pénzes boríték helyett keserű szájíz: sok a dühös munkavállaló
Bele ne főzze semmibe, inkább vigye vissza!
Csodaszállodák, amelyek tavaszra elolvadnak - indul a szezon az északi féltekén
Véget ér az ingyenes fotózás: januártól belépőt szednek a Trevi-kútnál
Kezd beütni a baj, látogatási korlátozást rendeltek el egy magyar kórházban
Már a Bitcoin bezuhanásáért is a kínaiak a felelősek?
Hamarosan benyújtják a számlát: mindannyian fizetni fogunk