Májusban a harmadik  egymást követő hónapban nőttek a globális élelmiszerárak havi összevetésben.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének a globális terményárakat követő mutatója, a FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Az előző hónaphoz képest:

  •  A húsfélék árszabása 0,2 százalékkal csökkent, elsősorban a baromfifélék és a marhahús árzuhanásának következtében.
  • A dráguló búzaexport miatt 6,3 százalékkal nőtt a gabonafélék árindexe. 
  • Az összes rizsfajtát lefedő alindex 1,3 százalékkal emelkedett. 
  • A nyugat-európai tejtermelés bezuhanása körüli aggodalmak következtében 1,8 százalékkal erősödött a FAO tejtermék árindexe.
  • A növényi olajok árindexe 2,4 százalékkal csökkent. 
  • A cukor árindex pedig 7,5 százalékkal zsugorodott.

Összességében áprilisról májusra 0,9 százalékkal emelkedett az élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árváltozását követő mutató – írja a Piac & Profit.

Azonban így is 3,4 százalékkal marad el az egy évvel és 24,9 százalékkal a két évvel ezelőtti rekordértékétől.

A 2024/2025-ös szezon

A FAO megjelentette a 2024/2025-ös szezonra vonatkozó első előrejelzését:

e szerint a világ gabonatermelése elérheti a 2023/2024-es rekordértékkel megegyező 2846 millió tonnát.

A globális kukorica- és búzatermelésnek a csökkenése, míg az árpa, rizs és cirok kibocsátásának az emelkedése várható. A gabonakészletek esetében 1,5 százalékos bővülésre, vagyis a rekordot jelentő 897 millió tonnányi termésre számítanak. 

Mindemellett az ENSZ szakosított szervezetének előrejelzése szerint a kukorica szűkülő kereskedelme miatt éves szinten 1,3 százalékkal fog zsugorodni a globális gabonakereskedelem.