Már 2021-ben több mint 32 ezer tonnányi gyömbért használtak fel Európában. Mindez az ázsiai konyha és az egészséges táplálkozás elterjedésével áll összefüggésben, a tendenciák alapján pedig további keresletnövekedés várható.
Az Agroinform cikke szerint a többnyire püréként és gyömbérléként használt termék legnagyobb részét Kína, Nigéria, Peru, Brazília és más dél-amerikai országok szállítják, több esetben holland, német és brit közreműködéssel.
A felsorolásban szereplő első két ország szerint az alacsonyabb árfekvésre tekintettel a fejlődő országokra célszerű alapozni az importot, így 97 százalékban Németország is ezekből az országokból elégíti ki saját igényeit.
A lap megjegyzi, hogy a gyömbért eddig kizárólag szubtrópusi környezetben termesztették, azonban az üvegházak terjedésével már a mérsékelt övi országok is elő tudják állítani: legutóbb Lengyelországban kezdtek el gyömbért termeszteni kísérleti jelleggel, a Poznani Egyetem kutatóinak útmutatásával. Az első eredmények pozitívak, ám egyelőre nem lehet velük az import egészét helyettesíteni.
Kellemetlen hírek érkeztek a külkereskedelemről
Szeptemberben az előző havihoz képest javult, az előző év azonos időszakihoz képest azonban csökkent az export és az import is a KSH első becslése szerint.Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.
Kövesse az Economx.hu-t!
Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!