Egyre kritikusabb állapotban vannak Ázsiában, Amerikában és Afrikában a citrusfélék a Huanglongbing (HLB) nevű növényi betegség terjedése miatt. Ugyan a világ termelése az elmúlt években az erős piaci keresletnek és az új telepítéseknek köszönhetően nőtt, a pusztító betegség terjedése miatt a termelők tartanak a legrosszabbtól.

Ráadásul a The Conversation cikke alapján egyes országokban már most egészen drámai a helyzet: Brazíliában több mint 20 százalékkal, míg Guadeloupe-ban 60 százalékkal, Floridában pedig 90 százalékkal esett vissza a termelés.

A betegséget a Candidatus Liberibacter nemzetséghez tartozó baktérium okozza, amely a nedvet vezető erekben élősködik. A baktériummal szemben a fák a kallóz nevű cukor termelésével reagálnak, amely felhalmozódik az erekben és elzárja azokat, akárcsak a trombózis esetén.

Emiatt a fotoszintézistermékek a citrusfák leveleiben nem oszlanak el, ami miatt a levelek sárga foltosodást mutatnak, a gyümölcs pedig ehetetlenné válik.

A baktériumot két, a pszilidák családjába tartozó rovar terjeszti.

A trópusi és szubtrópusi eredetű ázsiai pszilidát (Diaphorina citri) eddig Ázsiában, Dél-Amerikában, a Karibi-térségben, Floridában és Kaliforniában figyelték meg. A nagy citrustermelő térségek közül mindössze Ausztrália és a Földközi-tenger maradt a betegségtől érintetlen.

Fertőzés miatt vehetünk könnyes búcsút a banántól

A banán magyar kiskereskedelmi átlagára 2020 végén még megegyezett az almáéval, mára azonban a helyzet változott. A banán drágulása miatt már most sokan inkább almát pakolnak a bevásárlókosarukba. Az Economxnak nyilatkozó szakértő ráadásul további áremelkedésre számít a banán esetében. Több tényező is erre utal, többek között az is, hogy a globális felmelegedés miatt fertőzések pusztítják a termést a banánültetvényeken.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.