Németország legnagyobb agrárkereskedőháza, a BayWa 5,8 milliárd eurós tartozást halmozott fel.  Az eredendően kereskedőházként működő bajországi vállalat a megújuló energia és az építőipar terén is igyekezett megvetni a lábát, azonban az utóbbi években mindegyik piacon nagy veszteségek érték.

Az elmúlt időszakban a szolármodulok piacán is megjelent a BayWa, azonban a kínai konkurenciának köszönhetően ezek ára nagyot zuhant. Ezen felül a bajor céget is elérte a már negyedik éve szűkülő német építőipar és a klímaváltozás hatásaitól szenvedő mezőgazdaság válsága – írja a Mezőhír.

2019 és 2023 között aszály sújtotta a német termőterületeket, a tavasz eleji esőzések miatt pedig történelmi mélypontra süllyedt a potenciális termőterület mérete. 

A cég szerint csak átalakításáról van szó 

A tavaly 100 éves cég az 5,8 eurómilliárdos tartozása miatt kénytelen volt szanálást kérni. A felügyelőbiztos kirendelésének hírére több mint 30 százalékkal csökkent a BayWa részvényeinek értéke. 

Frank Herkenhoff, a vállalat sajtószóvivője elmondta: 

a gazdálkodók jelenlegi gabonaszállításaira szánt pénzt a korábbi évekhez hasonlóan betervezte a cég a gazdálkodásába.

Herkenhoff szerint a szanálási eljárás pusztán a cég szerkezet-átalakítását és a jövőbeli finanszírozását szolgálja.

A 24 ezer alkalmazottal rendelkező nagyvállalat most kénytelen leépíteni bizonyos tevékenységeket és elbocsátani a munkaerő egy részét.