Bulgáriában jól halad a szezon, a betakarítás mintegy negyede már be is fejeződött, a terméshozam 60 t/ha körül van, és csúcsrothadás sincs. A betakarítás október elején között fejeződik be, a teljes mennyiség várhatóan 60 ezer tonna lesz.

Egyiptomban a folytatódó hőhullám következtében a mennyiség 15 százalékos csökkenése várható, ami 780 ezer tonnáról 663 ezer tonnára csökkentené a teljes mennyiséget. Ám Egyiptomban 3-4 szezon van, a következő téli betakarítás várhatóan november közepén kezdődik, valamint az összes kijelölt területet a tervek szerint beültetik.

Az Agrárszektor arról is ír, hogy Franciaországban eddig valamivel több, mint 40 ezer tonnát, azaz a teljes előrejelzés 22 százalékát dolgozták fel a délkeleti régióban, a délnyugati régióban most kezdődik a betakarítás. A minőség jó, a termésmennyiség rendben van, némi takácsatka kártétel jellemző.

Görögországban korán kezdődött a szezon, az előrejelzés szerinti mennyiség 58 százalékát már feldolgozták, a minőség pedig normálisnak mondható.

Délen augusztus 11-ig 1,1 millió tonnát dolgoztak fel, ami több, mint 2023-ban, de körülbelül a 2022-es szintnek felel meg. Az esőzések miatt a betakarítás lelassult leginkább a Tirrén oldalon (Toscana, Lazio és Campania), és kevésbé Pugliában. Az Occhito gátat lezárták, ami aggodalomra ad okot a késői termés miatt. Az előrejelzés továbbra is 5,5 millió tonna, de a végső eredmény a szeptemberi időjárástól függ.

Portugáliában a szezon harmadik hetében járnak, minden üzem jól halad, a termés mintegy 21 százalékát betakarították.

Spanyolországban mostanra az összes feldolgozó megkezdte működését, beleértve az északi részeket is, ahol augusztus 10-15. körül kezdődött a betakarítás. Eddig a teljes előrejelzésnek mintegy 27 százalékát dolgozták fel, ami alacsonyabb a szokásosnál.

Törökországban most a Bursa régió van a csúcson, ellenben szeptemberben még nagy mennyiségeket fognak feldolgozni. A déli területek még mindig erőteljesen jelen vannak, a paradicsom még mindig a földeken van. A minőség általában jó.