Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök részvételével a hétvégén Katowicében aláírták a megállapodást a kormány és a bányászok szakszervezetei között, amit a kormányfő "bölcs kompromisszumnak" minősített, de valójában a szénbányászat átfogó reformterve legfontosabb elemeinek a meghiúsulását jelenti. Mindez annak ellenére, hogy a Szejm már csütörtök éjjel megszavazta a kormányprogramot, így most kénytelenek lesznek a törvényt módosítani.

A terv értelmében a Kompania Weglova, Európa legnagyobb, 47 ezer embert alkalmazó szénbánya-vállalata 14 bányájából 4-et - amelyek a tröszt veszteségének 80 százalékáért felelnek - bezárnák, erről azonban a kormány most lemondott. Ugyanúgy kénytelen volt meghátrálni a futótűzként terjedő sztrájkok, tüntetések és útblokádok elől, mint elődei, amelyek 25 éve hiába próbálták rendbe tenni a drágán és veszteségesen működő szénbányászatot.

A részleteket még nem hozták nyilvánosságra, de annyit elárultak, hogy az eredetileg bezárni szándékozott bányáknál megelégszenek egy mélyreható szerkezetátalakítással - aminek egyébként már többször eredménytelenül futottak neki. Az átszervezés után megpróbálják privatizálni ezeket, és ha ez nem sikerülne, garantálják a bányászoknak a munkát mást bányákban. A Rzeczpospolita értesülése szerint abban is megállapodtak, hogy a kormány az Európai Bizottsághoz fordul, hogy az európai befektetési alapból kaphasson támogatást a kőszénbányászathoz.

Szombat reggel még több mint 20 bánya két és félezer bányásza sztrájkolt, közülük több mint 700-an a föld alatt.