Legalább részben a központi bank monetáris politikájának hibái miatt lett kiábrándító a harmadik negyedévi GDP-adat - nyilatkozta Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter, aki arra számít, hogy folytatódik a szerinte késve indított kamatcsökkentések sorozata, amelyek hatása a jövő év második felében lesz látható. A harmadik negyedévben 1,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az elemzők és a kormány által várt 1,8 százalék helyett.

Mint mondta, a második olvasatban a parlament előtt levő jövő évi költségvetés reális. Bár a helyzet Európában bizonytalan, az Európai Központi Bank prognózisa szerint 2013 második felében javulására lehet számítani, ami szintén hozzájárulhat a lengyel gazdaság növekedéséhez - idézte a minisztert a Money.pl, a vezető varsói gazdasági hírportál. A 2013-as büdzsé 2,2 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,7 százalékos inflációval, 13 százalékos munkanélküliséggel és 3,5 százalék alatti költségvetési hiánnyal számol.

Marek Belka, a jegybank (NBP) elnöke bár nem kritikátlanul, de támogatta a miniszter bíráló szavait, amikor úgy nyilatkozott, hogy túlságosan megszorító mind a monetáris, mind a költségvetési politika, s ez a kettős nyugtalanító. A jegybankár arra számít, hogy a következő hónapokban az infláció az NBP 2,5 százalékos célkitűzésének szintjére süllyed, és ez, valamint az a tény, hogy nincs komoly egyensúlyhiány a gazdaságban, lehetővé teszi a kamatcsökkentések folytatását. Mint mondta, amennyiben tartósnak bizonyul a gazdasági konjunktúra gyengesége, a bank monetáris politikai tanácsa (RPP) nem engedhet meg magának szünetet a monetáris politika lazításában, de hangsúlyozta, hogy ezt fokozatosan kell végrehajtani - hacsak nem történik valami drasztikus. Az elemzők az idén novemberi után jövő év januárjára várják a következő 25 bázispontos kamatvágást. A csökkentési folyamatot 10 hónapig változatlanul tartott kamatszint után májusban kezdték el, akkor is 0,25 százalékkal.