Az Európai Központi Bank (ECB) elnöke, Mario Draghi szerint a bank "nagyon aggódik" Magyarország, illetve a magyar jegybanktörvény miatt. Az ECB nagyon figyel az olyan helyzetekre, amikor politikai döntéshozók nyomást kívánnak gyakorolni nemzeti bankok döntéshozóira - fejtette ki. Az ilyen nyomás nem konzisztens az európai jogszabályok szellemiségével - tette hozzá.

Draghi elmondta: "korábban világossá tettük aggodalmainkat, amelyek közül néhányat figyelembe vett Magyarország, más aggodalmaink továbbra is fennállnak". Az ECB elnöke arról tájékoztatott: a jegybanktörvényt vizsgálják, és álláspontjukat a közeli jövőben kiadandó konvergenciajelentésben ismertetik.

Az eurózónás alapkamatot 1 százalékon változatlanul hagyó egyhangú döntést kommentálva Draghi úgy vélekedett, az ECB likviditásbővítő intézkedései a jelek szerint hatásosak voltak, bankok finanszírozása javult. Draghi szerint jelentős kockázatok tapasztalhatók az európai gazdasági kilátásokat illetően, ugyanakkor a stabilizáció jelei mutatkoznak.

Az elnök sürgette a szigorúbb európai költségvetési szabályokról szóló megegyezést, és míg az olasz intézkedéseket méltatta, Görögországot a szerkezeti reformok továbbvitelére szólította föl.