A NOB bejelentése szerint Peking, a norvég főváros, Oslo vagy Kazahsztán legnagyobb városa, a másfél milliós Almati rendezheti meg a 2022-es téli olimpiát - idézi a szervezet közleményét az NBC, amely ennek nyomán sorra veszi a húszas évek további játékainak lehetséges rendezőivel kapcsolatos híreket. Hivatalos források Bostonban és Budapesten legalábbis úgy látják, nem korai arról beszélni, hogy városuk olimpiának adjon otthont.

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága még nem foglalt állást azzal kapcsolatban melyik amerikai nagyváros jelentkezését támogatná a 2024-es nyári játékok vendégül látására. Boston mellett Los Angeles, San Francisco és Washington is szóba jöhet. Eközben Salt Lake City a 2002-es téli játékok megrendezése után a 2026-osra is rárepülne - legalábbis sokan úgy gondolják a városban, hogy a 2002-es versenyekre felépített létesítmények felfrissítésével (az olcsó olimpia imázsával) könnyen pályázhatnának.

Ostobaság

Az NBC összeállítása hivatkozik Borkai Zsolt MOB-elnök nyilatkozatára, amelyet a Budapest Business Journal cikke alapján idéz. Eszerint Budapest lehetne a 2028-as nyári játékok házigazdája. A magyar sportvezetés abban bízik, hogy az európai fiatalok 2017-es győri olimpiai fesztiváljának megrendezése jó kosztümös főpróbája lehet az eseménynek.

Az Egyesült Államokban mindenesetre nem csupán a lelkes sportemberek-sportvezetők-sportvállalkozók szava hallatszik. Dan Shaughnessy, a Boston Globe publicistája meglehetős felhorkanást váltott ki azzal a cikkével, amelyben ostobaságnak minősítette a bostoni olimpia ötletét. Írása azzal a felütéssel kezdődik, miszerint meg kellene állítani az őrültséget. Bostonnak szüksége van infrastrukturális fejlesztésekre, de nem nem egy olyan eseményre, amely pénzügyileg és logisztikailag évtizedekre padlóra vinné.

Szörnyszülött

Shaughnessy úgy véli, leginkább az autokratikus rendszerű államokhoz illik, hogy összeállnak egy olimpia megrendezésére a NOB-bal a "pénz nem számít" elve alapján. A beláthatatlan összegekbe került pekingi és szocsi játékok a legjobb példák erre. A cikkíró megkérdezett egy kiterjedt gazdasági és politikai befolyással rendelkező dúsgazdag helyi üzletembert, mi a véleménye a bostoni olimpiáról. A rendezvény egyszer és mindenkorra kivégezné a várost - hangzott a nyugodt, nem a nyilvánosságnak szánt válasz.

Összességében a bostoni újságíró úgy véli, hogy aki olimpiát akar hozni a városába, az vagy naiv, vagy csak azt nézi, milyen profitot vehet ki ebből a borzalmas projektből. Szerinte most kellene abbahagyni az álmodozást, mivel egy elbukott pályázat is dollár tízmilliókba kerülhet.

A tanácsadók persze jól járnának, miközben az átlagos városlakó ül az autójában a dugóban vagy bumlizik valamilyen tömegközlekedési járművön arról álmodozva, milyen lesz ugyanez az olimpia idején. A játékok dicső napjai alatt, amikor elözönli az utakat több százezer sportoló, turista, újságíró és önkéntes szervező, akik újra és újra csak szigorú biztonsági szűrökön keresztül tudnak mozogni az egész városban.

Menetrend
2016, nyári játékokRio de Janeiro (Brazília)
2018, téli játékokPyeongchang (Dél-Korea)
2020, nyári játékokTokió (Japán)
2022, téli játékok*Peking (Kína), vagy Oslo (Norvégia), vagy Almati (Kazahsztán)
2024, nyári játékok**Boston, Los Angeles, San Francisco, Washinton (USA)
2026, téli játékok**Salt Lake City (USA)
*a NOB 2015. július végén dönt a rendezőről
**nem hivatalos jelentkezés
Forrás: NBC