Az EU Bizottsága nyolc évvel ezelőtt azzal vádolta meg Írországot, hogy jogellenes adókedvezményeket biztosított az Apple-nek, de az ír kormány következetesen azzal érvelt, hogy az adót nem kell visszafizetni.

A Bíróság végleges ítéletet hoz az ügyben, és megerősíti az Európai Bizottság 2016-os döntését: Írország jogellenes támogatást nyújtott az Apple-nek, amelyet Írországnak vissza kell térítenie

– közölte kedden az Európai Bíróság, amelynek alapján mintegy 13 milliárd eurónyi (közel 5165 milliárd forint) adó visszafizetésre szólítottak fel.

A hír egy nappal azután érkezett, hogy a technológiai óriás kiadta új iPhone 16-os termékcsaládját.

„Ez az ügy soha nem arról szólt, hogy mennyi adót fizetünk, hanem arról, hogy melyik kormánynak kell fizetnünk. Mindig is befizettük az összes adót, amivel tartozunk, bárhol is működünk, és soha nem volt különösebb megállapodás. Az Apple büszke arra, hogy a növekedés és az innováció motorja Európában és világszerte, és hogy folyamatosan a világ egyik legnagyobb adófizetője” – közölte a hír hallatán a BBC-nek nyilatkozva az Apple képviselője.

Az ítélet azt jelenti, hogy az Európai Bíróság hosszas oda-vissza jogi procedúra után végre helybenhagyta az Európai Bizottság nyolc évvel ezelőtt hozott határozatát, amely az 1991 és 2014 közötti időszakon belül arra vonatkozott, hogy az Apple két írországi székhelyű leányvállalata által megtermelt nyereséget hogyan kezelték adózási szempontból. Ezeket az adóügyi megállapodásokat jogellenesnek ítélték, mivel más vállalatok nem tudtak ugyanilyen előnyökhöz jutni.

„Az Európai Bizottság megpróbálja visszamenőlegesen megváltoztatni a szabályokat, és figyelmen kívül hagyja, hogy a nemzetközi adójog előírásai szerint a jövedelmünk már az Egyesült Államokban is adóköteles volt.  Csalódottak vagyunk a mai döntés miatt, mivel korábban a Törvényszék felülvizsgálta a tényállást, és kategorikusan megsemmisítette ezt az ügyet” – tette hozzá az Apple.

Az eredeti döntés akkor született, amikor a Bizottság megpróbált leszámolni azokkal a multinacionális óriáscégekkel, amelyekről úgy vélte, hogy kreatív pénzügyi konstrukciókkal csökkentik adószámláikat. 

Az ítéletet az Európai Bíróság alsó fokú bírósága 2020-ban, Írország fellebbezését követően hatályon kívül helyezte, ám most a fellebbviteli bíróság a 2020-as döntést helyezte hatályon kívül, mondván, hogy az jogi hibákat tartalmazott.

A Google is fizethet

Ez azt jelenti, hogy Írországnak vissza kell szereznie az elmaradt adókat az Apple-től, amit Dublin évekig tartó jogi huzavonával próbált elkerülni.

Európa legfelsőbb bírósága azt is kimondta, hogy a Google-nek 2,4 milliárd eurós (mintegy 945 milliárd forintnyi) bírságot kell fizetnie, amiért visszaélt piaci erőfölényével a vásárlási összehasonlító szolgáltatása révén.

A technológiai óriáscég fellebbezett a bírság ellen, amelyet eredetileg 2017-ben szabott ki az Európai Bizottság.

Akkoriban ez volt a legnagyobb büntetés, amelyet a Bizottság valaha is kiszabott – bár a Google azóta még nagyobb, 4,3 milliárd eurós bírságot kapott 2018-ban, mivel azt állították, hogy az Android-szoftvert saját alkalmazásainak tisztességtelen reklámozására használta.

Az Apple-höz hasonlóan ez a döntés is egy hosszú ideje húzódó ügy végét jelenti a Google számára.