Az uniós hatóságok a digitális versenyszabályok megszegésével vádolják az Apple-t, mivel a cég megakadályozta az alkalmazásfejlesztőket, hogy szabadon olcsóbb szolgáltatásokhoz irányítsák a fogyasztókat.

Amennyiben beigazolódnak a bizottság vádjai, akkor a 383 milliárd dolláros éves globális bevétel akár tíz százalékát kitevő bírságra is számíthat az amerikai vállalat.

Abban az esetben, amennyiben az Apple megismétli a jogsértést, a cég globális bevételinek a 20 százalékára emelkedhet a bírság összege – írja a CNN.

DMA a gyakorlatban

Ez az első alkalom, hogy a 2022 őszén életbe lépett digitális piaci törvény (DMA) megsértésével vádol meg egy céget az EB.  A tech óriásvállalatok 2024. március 6-ig kaptak határidőt, hogy az új jogszabállyal összhangban biztosítsák az unió térségében a szabad és tisztességes versenyt a legnagyobb digitális platformokon.

Annak ellenére, hogy márciustól (az új szabályozásnak megfelelően) az Apple eszközökön is elérhetővé váltak harmadik féltől származó alkalmazásboltok, a bizottság  március 25-én vizsgálatot indított a kapuőrnek nevezett BigTech cégek: az Apple, az Alphabet és a Meta ellen is.

Továbbra se felel meg az elvárásoknak 

Az Apple által alternatív piacterekként működtetett alkalmazásboltoknak a szabályai szerint „a fejlesztők nem adhatnak árinformációt az alkalmazáson belül", illetve nem kommunikálhatnak „semmilyen más módon" ügyfeleikkel az alternatív platformokon elérhető ajánlatokról. 

Az Európai Bizottság szerint az Apple csak olyan, az alkalmazásokban található linkeken keresztül engedi meg a fejlesztők számára az úgynevezett átirányítást (steering), amelyek egy weboldalra vezetik az ügyfeleket. Ez a „link-kivezetési folyamat azonban számos korlátozás alá esik" - tette hozzá a testület.

Margrethe Vestager, az EB digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnöke szerint: 

az átirányítás kulcsfontosságú annak biztosításához, hogy az alkalmazásfejlesztők kevésbé függjenek a kapuőrök alkalmazásboltjaitól, és hogy a fogyasztók megismerhessék a jobb ajánlatokat.

A bizottságnak a vizsgálat március 25-i megindításától számított egy éven belül kell végleges döntést hoznia arról, hogy az Apple betartotta-e a DMA előírásait.

Nem az első vizsgálat

Az EB egy másik vizsgálatot is indított az amerikai vállalattal szemben, amely azt monitorozza, hogy az Apple alkalmazásfejlesztőkkel szemben támasztott új szerződéses követelményei összhangban állnak-e a DMA szabályaival.

A kritizált követelmények közé tartozik az új technológiai díj, amely minden egyes telepítéskor 0,50 eurót  számít fel a harmadik féltől származó alkalmazások fejlesztőinek.

Az idei évben 1,84 milliárd eurós bírságot szabott ki az amerikai cégre a bizottság, amiért az megakadályozta, hogy a rivális zenei streamingszolgáltatások, például a Spotify, közöljék az iPhone-felhasználókkal, hogy az Apple alkalmazásboltján kívül olcsóbb módot is találhatnak az előfizetésre.

Az Apple szerint az alkalmazásfejlesztők egyenlő feltételek mellett versenyezhetnek az alkalmazásboltjukban.