Megnyitja a riválisok előtt a „tap-and-go" mobilfizetési rendszerét  az Apple – közölte csütörtökön az Európai Bizottság. Az amerikai vállalat jelenleg három uniós vizsgálattal néz szembe, mivel a cég üzleti gyakorlata nem felel meg a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA).

Jelen bejelentés egy négy éve tartó eljárás lezárása. Két évvel ezelőtt vádolta meg az óriáscéget az unió versenyhatósága azzal, hogy keresztbe tesz az Apple Pay mobiltárca versenyének, mivel akadályozza a rivális alkalmazásfejlesztők hozzáférését a „tap-and-go" technológiához – írja a Reuters.

Az amerikai vállalat még januárban felajánlotta, hogy a büntetés elkerülés végett hajlandó megállapodni az EU-s szabályozó szervekkel. 

Az Európai Bizottság közölte: az Apple mostani, 10 évre szóló ajánlatának köszönhetően több mint 3000 európai bank és kibocsátó válik jogosultá az Apple Pay szolgáltatások használatára. 

A cég „tap-and-go" rendszere az érintés nélküli fizetést lehetővé tevő NFC technológiára épül. Az amerikai vállalat mostantól lehetővé teszi az NFC-hez való hozzáférést, így a rivális mobiltárca-szolgáltatók elkészíthessék a saját fizetési alkalmazásaikat. 

Margrethe Vestager, az EB versenyjogért felelős biztosa elmondta:

Mostantól kezdve a versenytársak hatékonyan versenyezhetnek az Apple Pay-jel az iPhone-nal történő mobilfizetésért. Így a fogyasztók a biztonságos és innovatív mobiltárcák szélesebb választékából válogathatnak majd.

Márciusban egy másik ügyben  1,84 milliárd eurós bírsággal sújtotta az Apple-t az unió, miután a bizottság megállapította: az amerikai cég megakadályozta, hogy a rivális zenei szolgáltatások tájékoztassák a felhasználókat arról, hogy az App Store-on kívül olcsóbb alternatívák is léteznek.