Az állami televízióban megszólaltatott szakértők szerint nem történt meglepetés; a változtatások nem érintették sem a külügyi, sem a belügyi, sem pedig a honvédelmi tárcát. Új vezetők kerültek egyebek mellett az igazságügyi, a műemlékvédelmi, a vízügyi és öntözési, a munkaügyi, a közlekedési és az idegenforgalmi minisztériumok élére.

A kabinettagok leváltásának okait nem ismertették, az érintett tárcák közül ugyanakkor több a gazdasági mélyrepülésben lévő ország akkut problémáinak középpontjában áll; kiemelten említendő a beruházási és a pénzügyi minisztérium. Utóbbi tárca leváltott vezetőjének mandátumába esett az egyiptomi font történelmi szintű gyengülése, miközben a jegybank devizakészlete a forradalom előtti szint kevesebb mint felére zsugorodott.

A két és fél éve hatalomra került elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi országlása a 2011-es népfelkelést követő forradalmi évek káoszának végét hivatott fémjelezni. Megfigyelők szerint a jelenlegi rezsim nyeregben maradásának alapvető feltétele a gazdasági és nemzetbiztonsági stabilitás megvalósítása. Az észak-afrikai ország mindkét téren fokozódó nehézségekkel küzd.

A polgári repülésügyi miniszter lecserélését nem egész fél évvel előzte meg az a robbantásos támadás okozta légi katasztrófa, amelynek során egy orosz utasszállító röviddel a sarm-es-sejki felszállása után 224 emberrel a fedélzetén darabokra szakadt a Sínai-félsziget légterében. A tragédia példátlan mélypontra kényszerítette az ország gazdasági túléléséhez nélkülözhetetlen idegenforgalmat.

A vízügyi és öntözési miniszter irányította tárca főként az Etiópiában a Níluson épülő Nagy Reneszánsz Gát okozta egyiptomi félelmek kapcsán volt állandó téma a helyi közéletben. Az egyiptomi ellenállás ellenére rohamos sebességgel épülő duzzasztó az elmúlt három évben háborús fenyegetésekbe is torkolló politikai vihart kavart Kairó és Addisz-Abeba közt. Kairói aggodalmak szerint a leendő gát mögötti víztározó feltöltése akár három évre teljesen megfoszthatja Egyiptomot a Nílus vizétől. Egyiptom diplomáciai erőfeszítései a két ország közti stagnáló egyezkedések újraélesztésére mindeddig nem járt eredménnyel. Seríf Iszmáíl miniszterelnök a tervek szerint négy nap múlva a parlament elé terjeszti kabinetje programját.