Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedése 1,8 százalékra, 2021 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent szeptemberben az előző havi 2,3 százalékot követően – derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) kedden közzétett előzetes adataiból.

Az osztrák infláció szeptemberben 2021 áprilisa óta először tért vissza az EKB céltartományába.

Az éves infláció lassulásához elsősorban az üzemanyagok árának csökkenése járult hozzá. Emellett a szolgáltatások árának növekedése is jelentősen mérséklődött, azonban jelenleg így is a szolgáltatások drágulása az infláció fő hajtóereje – nyilatkozta Tobias Thomas, az osztrák statisztikai hivatal vezérigazgatója.

Havi bázison szeptemberben 0,1 százalékkal, míg egy hónappal korábban, augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak Ausztriában.

Az előzetes adatok szerint az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves növekedési üteme az előző havi 2,4 százalék után 1,8 százalék volt szeptemberben, havi szinten pedig 0,3 százalékos emelkedést regisztráltak az előző havi 0,1 százalékos visszaesést követően.

(via MTI)