A 71 válaszadó banki elemző közül csupán 13 látta úgy, hogy az ECB már február 8-i kamatdöntő ülésén 0,75 százalékra mérsékeli az euróövezeti kamatszintet. Jóval többen, 41-en prognosztizáltak márciusi kamatvágást.

Christian Schulz, a Berenberg Bank vezető elemzője úgy fogalmazott: "az EKB februárban még nem lép, inkább megvárja, hogy eddigi intézkedései milyen hatással vannak az új, márciusban közlendő előrejelzésekre, mielőtt ismét kamatot csökkentene".

A további kamatcsökkentést kiváltó okok között a közgazdászok elsősorban a recessziós veszélyeket említették.

A Reuters egy másik, hétfői felmérése szerint az ECB 325 milliárd eurót helyezhet kit február végi, második hároméves likviditási tenderén. A Financial Times üzleti napilap kedden euróövezeti bankvezetőkre hivatkozva arról írt: akár ezermilliárd euró is lehívhatnak a pénzintézetek. Decemberben 489,19 milliárd eurót hívtak le az euróövezeti bankok az újonnan bevezetett tenderen.

A Reuters szerdai felmérésében közölte: a banki közgazdászok 20 százalékos esélyt látnak arra, hogy az ECB úgynevezett sterilizálatlan kötvényvásárlásba kezd, azaz eddigi gyakorlatával ellentétben már nem hív le kötvényállományának megfelelő likviditást a piacról. Januárban még átlagosan 30, decemberben pedig 40 százalékos esélyt láttak a valódi mennyiségi enyhítési politikára a válaszadók.