- Franciaországban évente 10 milliárd baguette-t adnak el.
- Egy francia étteremben vagy kávézóban minden étel mellé jár egy kosár baguette.
- A francia kulturális minisztérium nemrég kérelmet nyújtott be az UNESCO-hoz, hogy a baguette világörökségi státuszt kapjon
- A baguette átlagára az elmúlt 20 évben mindössze 23 centtel emelkedett, a pékek ugyanis rettegnek az áremeléstől
Ebbe e helyzetbe rondított bele a globális búzaár-emelkedés és a gáz drágulása, amely sok francia pékséget hozott nehéz helyzetbe. Van, aki bevállalja, hogy emeli 10 centtel a baguette árát, mások viszont inkább a többi pékárun próbálja behozni költségeinek emelkedését, de a nemzeti eledel árcédulájához nem nyúl - írja a The Local.
Azok a pékek, akik mégis emelnek külön táblákon figyelmeztetik a vásárlókat erre a kegyetlen lépésre.
Egy baguette átlagára most 89 cent, vagyis 324 forint. Egy euró fölé nem sokan mernek menni. A tradicionális, mindössze 4 összetevőből készülő baguette jellemzően 10 centtel drágább.
A búza világpiaci árának emelkedését a malmok a nyár vége óta áthárítják a pékségekre. Azok pedig akik rögzített árú szerződést kötöttek csak az év végéig élvezhetik ezt a helyzetet, amikor felül fogják vizsgálni a megállapodásokat
- mondta Dominique Anract a francia pékek érdekképviseletének elnöke.