Az EU-ban tavaly rekordot döntött a baromfitenyésztés: a tagországok összesen 15,2 millió tonna szárnyashúst termeltek. A növekedés üteme elképesztő, 2010 óta csaknem negyedével, másképp fogalmazva 3,2 tonnával nőtt a húsgyárak teljesítménye - közölte hétfőn az Eurostat.
A statisztikát közelebbről megvizsgálva azt láthatjuk, hogy a termelés háromnegyedéért mindössze 7 ország felel, köztük Magyarország. Igaz, az Eurostat adatai szerint hazánk a legkisebb szereplő a "nagyok" közül, ám a 15,2 millió tonna 3,5 százalékát, azaz valamivel több 525 ezer tonnát itt termeltek. Ez egyébként jelentős, nagyjából 10 százalékos előrelépés a 2017-es 485 ezer tonnához képest.
Mindez azt is jelenti, hogy Magyarországon több baromfit termeltek, mint a környékbeli országok közül Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Horvátországban összesen.
A legtöbb szárnyashúst, 2,5 millió tonnát egyébként Lengyelországban állítottak elő tavaly, majd az Egyesült Királyság (1,95 millió tonna) és Franciaország (1,7 millió tonna) következik. A nagy hetesbe ezen kívül Spanyolország (1,6 millió tonna), Németország (1,57 millió tonna), Olaszország (1,28 millió tonna) és a fent említett Magyarország tartozik.
Az Eurostat listájának a végén egyébként Montenegro (1,9 ezer tonna), Málta (3,82 ezer tonna) és Albánia (4,8 ezer tonna) áll.