A várakozásoknak megfelelően szenátus és képviselőház hétfőn bizalmat szavazott a szociálliberális unió kormányfőjelöltjének Victor Pontának és kormányának. A szavazáson résztvevő 380 jogalkotóból 284 támogatta az új kormányfőt és kormányát, és alig 92 politikus szavazott nemmel.

A parlamenti választásokig maradt alig hat hónap alatt és az azt követő négy évben sok minden megváltozik Romániában - jelentette ki Ponta aki holnapra kormánygyűlést hívott össze. Az új kormány első dolga lesz, hogy megoldást találjon a nyugdíjakból jogtalanul levont társadalombiztosítási járulékok visszatérítésére és az IMF-nek küldendő szándéknyilatkozat elfogadására - ígéri az új kormányfő.

A politikai ellenfelekkel való leszámolás már napokkal ezelőtt elkezdődött, a demokrata liberálisok és az RMDSZ alkotta kormány teljes apparátusát menesztette a frissen kinevezett tárcavezető sőt, ígérte szerint több megye prefektusának is távoznia kell. Egy esetleges koalícióról az RMDSZ-el hallani sem akar Ponta, aki kijelentette: meggyőződése hogy az erdélyi magyarokat képviselő pártnak az ellenzékben a helye. A pénzügyminisztérium munkatársaitól azt kértem, hogy keressenek jogi alapot arra, hogy az előző kormány által a költségvetési tartalékokból néhány önkormányzatnak jogtalanul szétosztott pénzösszegeket visszakaphassa az államkincstár - mondta Ponta. Egy április elején született sürgősségi kormánydöntés összesen 648 millió lejes (148 millió euró) támogatásban részesített több önkormányzatot - a vád szerint politikai alapon.