Az osztrák legfelsőbb bíróság mai ítéletében három évre csökkentette a volt belügyminiszter, Ernst Strasser vesztegetési ügyben kapott három és fél éves szabadságvesztéssel járó büntetését. Eközben megerősítette a korábbi, a lobbiügyben kimondott ítéletét, amely szerint a volt belügyminiszter vesztegetés miatt bűnös, s az ítélet elleni semmisségi kérelmet elutasította.

A fellebezési tanács a büntetés elleni fellebezésnek helyt adott - számolt be a Der Standard című osztrák napilap online kiadása. A börtönt a volt néppárti politikus leghamarabb hat hónap után hagyhatja el, ezután háziőrizetben marad.

Az ítélet indoklása szerint nem találtak olyan különleges körülményeket, amely alapján a büntetés részleges vagy teljes elengedése indokolt lett volna.

Az első fokú ítéletben a legfelsőbb bíróság most három pontot talált, amelyet meg kellett változtatni. Az egyik szerint a büntetés kiszabásánál az első fokú bíróság figyelembe vette a vádlott szégyenteljes életvitelét is - ezt a legfelsőbb bíróság nem találta megalapozottnak, a volt politikus életvitelében ugyanis nem találtak erre utaló jeleket.  Az első fokú ítélet során az eljáró bíró a vesztegetésre szánt összeg nagyságával indokolta döntését, a legfelsőbb bíróság viszont általános megelőzési jelleggel tartotta szükségesnek a szigorúnak mondott ítéletet.

Mint az ügyben elnöklő bíró kifejtette, Strasser nem csak egyszerűen egy fontos politikai pozíciót töltött be, de korrupt magatartásával az emberek demokráciáról alkotott képét is jelentősen, s rossz irányba befolyásolta. A harmadik pont az elektronikus lábbilincs használatának kizárása volt, de most ennek használatát a legfelsőbb bíróság hat hónap elteltével megengedhetőnek tartotta.

Százezer euró lobbizásért

Az első fokú ítéletben a bíróság bizonyítottnak látta, hogy Strasser EP-képviselőként évi százezer eurót kért magukat lobbistáknak kiadó brit oknyomozó újságíróktól cserében azért, hogy befolyásolja készülőben lévő uniós jogszabályok tartalmát. Akkor Strasser ügyvédje a védőbeszédében úgy fogalmazott, hogy védence a valóságban nem akarta törvénytelenül befolyásolni az EU jogalkotását, még akkor sem, ha a magukat lobbistáknak kiadó újságíróknak látszólag ezt mutatta. Strasser "nem cselekedett törvényellenesen", ezért nem érdemel büntetést - hangoztatta. Az ügyvéd emellett azzal érvelt, hogy Strasser az újságíróknak nem ajánlotta fel konkrét jogszabály befolyásolását, és ezért nem lehet büntetőjogilag felelősségre vonni. Strasser és a "lobbisták" beszélgetésében az elektronikus hulladékok kezeléséről szóló és a betétesek védelméről szóló uniós irányelvekről volt szó.

A korábbi belügyminisztert 2013-ban egyszer már első fokon bűnösnek találták az ügyben és négy év börtönt szabtak ki rá, az akkori ítéletet azonban az osztrák legfelsőbb bíróság formai okok miatt megsemmisítette. A legfelsőbb bíróság tavaly novemberben rámutatott, hogy a 2010-ben érvényes osztrák jogszabályok szerint csak abban az esetben számított büntethetőnek egy politikus, ha a hivatalával összefüggő valamely konkrét fellépéséért kér konkrét előnyt. Így a legfelsőbb bíróság szerint az elsőfokú igazságszolgáltatási szerv nem támasztotta kellőképpen alá, hogy Strasser valamelyik meghatározott uniós jogszabály befolyásolásáért kérte a százezer eurót. Az eljárást így teljesen elölről kellett kezdeni.

A botrány nagy port vert fel Ausztriában. Az ügy nyomán Strassert kizárták az Osztrák Néppártból (ÖVP) és lemondatták mandátumáról. Az eset egy volt az osztrák pártokat érintő korrupciós botrányok sorában, amelyekre válaszul a parlament szigorította az átláthatósági követelményeket és a lobbiszabályokat.