Új rendszer bevezetését javasolta a nemzetközi fizetéseknél Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kazanyban tartott BRICS-csúcstalálkozón, amivel megkerülhetnék az USA által dominált globális pénzügyi rendszert. Az orosz államfő élesen bírálta a nyugati kormányokat, akik szerinte „fegyverként” használják a dollárt ás ennek a részeként megvalósított szankciókkal aláássák a dollár iránti bizalmat.

A csúcstalálkozó központi témájaként a Swift-rendszer alternatívájának szánt – blokklánc-technológiát és digitális valutákat használó – Brics Bridge nevű új fizetési üzenetküldő rendszer bevezetése szolgált.

A Financial Times cikke felhívja rá a figyelmet, hogy a nyugati szankciók jelentős kihívásokat okoztak Oroszország külkereskedelmében és pénzügyi kapcsolataiban, és más országok – mint Kína és Irán – szintén aggódnak a nyugati pénzügyi dominancia miatt.

Ezért törekszik egy szankcióálló fizetési hálózat kialakítására az Oroszországi Föderáció, ám az érvényben lévő szankciók komoly akadályt gördítenek a terv elé. Az Egyesült Államok figyelmeztette az új rendszerhez csatlakozni kívánó országokat, hogy az orosz hadigépezet támogatása kizárással járhat a dollár alapú rendszerekből.

Már közös befektetési platformról és gabonatőzsdéről beszéltek a BRICS-tagok vezetői

A csoportnak jelenleg Brazília, Oroszország, Kína, India, Dél-Afrika, Egyiptom, Etiópia, Irán, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia a tagja.
Erről itt olvashat bővebben