A londoni vendéglősök és fitnesztermek csalódtak a 2012-es nyári olimpiai játékokban - az ígért gazdasági fellendülés elmaradt. Sokan úgy tapasztalták, hogy még rosszabbul is jártak, mintha nem rendezi meg a brit főváros az olimpiát, mivel a nagyobb forgalmat megelőlegző pluszbefektetéseik ablakon kidobott pénznek bizonyultak. A CNBC-nek nyilatkozó kisvállalkozók leggyakrabban használt jelzői az eseménnyel kapcsolatba a "hulladék" és a "haszontalan" voltak.

Az egyik konditerem tulajdonosa arról számolt be, hogy egyetlen új vendéget sem hozott nekik az olimpia, annak ellenére, hogy helyiségük egy kőhajításra van a dzsúdó- és birkózó- és vívóversenyeknek helyet adó sportcsarnoktól. A mellette lévő ételbár tulajdonosa szintén panaszkodik: abban bíztak, hogy a nem messze lévő sportesemények közönsége náluk tömi tele a pocakját, de ebből semmi sem lett.

Van olyan vendéglős, aki éppen ellenkező tapasztalatokat szerzett, reggel hattól éjfélig tartó, soha nem látott tömegeket látott vendégül az éttermében, ám neki mázlija volt. A rendőrség éppen arra az útra terelte a sportesemények látogatóit, ahol az üzlete működik. A nem sokkal messzebb, nagyjából egy kilométerre lévő boltosok viszont csak a versenyekre utazókkal tömött villamosokat látták, senki sem szált le, hogy betérjen hozzájuk.

A kibicnek semmi sem drága

A BBC felmérése szerint a britek majdnem háromnegyede úgy véli, érdemes volt megrendezni az olimpiát, a 8,77 milliárd fontos (10,16 milliárd euró, 3012 milliárd forint) hivatalos költség megérte az árát. Ehhez hozzátartozik, hogy amikor London 2005-ben döntött döntött arról, hogy jelentkezik a rendezvény megrendezésére, 2,4 milliárd fonttal számoltak. A megkérdezett ezen túl nem mutatkoztak túl lelkesnek: csak tizedük sportol többet az olimpia óta, ötödük véli úgy, hogy az esemény javította a környezete gazdasági feltételeit és ugyanekkora azok aránya, akik szerint javult a közszolgáltatások színvonala.

A brit kormány szerint Nagy-Britanniának 9,9 milliárd fontot hozott a kereskedelemben és befektetésekben a londoni olimpia. Ebbe azonban sok mindent beleszámoltak. Az esemény idején rendezett konferenciák 5,9 milliárddal, a pluszberuházások 2,5 milliárddal, a következő olimpiai játékokkal kapcsolatos megrendelések 1,5 milliárddal járultak hozzá ehhez. Az nem derül ki, hogy az előbbiek megtérültek-e, illetve hogy az utóbbiak kiket gazdagítanak. A külföldi turisták költése 600 millióval ugrott meg - mint a CNBC riportjából kiderül, jól körülhatárolt területen.