Ellentmondásos képet mutat a cseh síturizmus: miközben a Ještěd síparadicsomban október harmadik hetében a síszezonra való felkészülés jegyében elkezdték gyártani a műhót, más síközpontokban azzal számolnak, hogy rövidebb lesz az idei szezon vagy esetleg meg se nyitják a sípályákat és a panziókat - írja a Radio Praha.

És még a Ještěd központ vezetősége sem lehet nyugodt, mivel a média megmondó embereinek egy része kifogásolja, hogy a jelenlegi energiaszűkében olyasmire használják a drága energiát, mint a műhógyártás. A műhó előállítása a sípályákat üzemeltető vállalatok egyik legdrágább foglalatossága, miután sok áramot igényel. Ezért idén sok helyen lemondanak róla.

Például a Červenohorské sedlo síüdülő vezetősége még nem döntötte el, hogy csupán a természetes csapadékra támaszkodjon-e, ez ugyanis egyet jelent azzal, hogy később kezdik és korábban fejezik be a szezont. Az elmúlt tíz évben nem tudták elindítani a szezont a hóágyúk bevetése nélkül, ami jelenleg nem gazdaságos - mondja a létesítmény menedzsere Martin Dubský.

Másfél hónap kiesés

Általában csak decemberben kell leállítaniuk a hógyártást. Fontos eleme ennek a tevékenységnek, hogy nem mindegy milyen hőmérsékletben csinálják. Öt Celsius-fok eltérés, a mínusz 4 fok és mínusz 9 fok közti különbség lényeges eltérést eredményez a hatékonyságban és ezzel a költségekben.

Más cseh síparadicsomok, köztük a Boží Dar vagy a Dolní Lomná azt tervezik, hogy magasabb költségeiket áthárítják a síelés szerelmeseire, azaz a vendégeikre. Már ha lesz, aki megfizesse a magasabb árakat.