A legutóbbi ülés óta napvilágot látott adatok azonban nem indokolták az irányadó ráta változtatását, amely így egy százalékon maradt. A kormányzótanács tagjai szerint a legutóbbi kamatmeghatározó ülés óta napvilágot látott adatok nem indokolták az irányadó ráta változtatását, ami összhangban volt az elemzők és a piaci szereplők várakozásaival. A gazdaság a stabilizálódás jeleit mutatja, azonban a kockázatok nagyok - mondta Mario Draghi, a kamatmeghatározó ülést követő szokásos sajtótájékoztatón. A tájékoztató második felében Draghi egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ülésen nem "vitatkoztak" arról, hogy változtassanak-e az irányadó ráta szintjén.

Az első jelek pozitívak

A bevezető után Mario Draghi az Európai Központi Bank rendkívüli intézkedéseiről beszélt, különös tekintettel a hároméves hiteltenderre - amely második körben múlt héten került megrendezésre. Draghi szerint a hároméves tender bevezetését a tavalyi negyedik negyedév kedvezőtlen fejleményei indokolták, azóta viszont jó irányba változtak a dolgok. Az első visszajelzések pozitívak, a pénzpiaci kondíciók jelentősen javultak - hangsúlyozta Draghi, majd hozzátette, hogy ezek az intézkedések átmeneti jellegűek. A hároméves tender sikerét a sajtótájékoztató második felében több ízben is hangsúlyozta Draghi. "Nem kérdés, hogy a hároméves tender sikeres" - válaszolta egy újságírói kérdésre, majd hozzátette, hogy a labda a kormáyoknál van.

Alacsonyabb növekedést várunk

Mario Draghi ezúttal ismertette a jegybanki elemző stáb legfrissebb gazdasági előrejelzéseit. A szakértők szerint idén -0,5-0,3, jövőre pedig 0-2,2 százalékos lehet a gazdasági növekedés az eurózónában, vagyis valamivel alacsonyabb, mint ahogy tavaly decemberben várták. Mindehhez erős bizonytalanság társul, a kockázatok ugyanis továbbra is nagyok: az adósságválság, és annak esetleges kedvezőtlen reálgazdasági hatásai, illetve az emelkedő nyersanyagárak.

Az alacsonyabb növekedést valószínűleg magasabb infláció kíséri majd. A jegybanki elemző stáb márciusi előrejelzése szerint idén 2,1-2,7, 2013-ban pedig 0,9-2,3 százalékos lehet a fogyasztói árindex az eurózónában, vagyis valamivel magasabb a korábban (decemberben) vártnál. A korrekciót elsősorban az emelkedő olajárak és az indirekt adók indokolták - mondta Draghi.