Ahhoz, hogy költségvetési forrásokból finanszírozni lehessen a kórházak, iskolák és az infrastruktúra üzemeltetését, elkerülhetetlen a bevételek növelése, erre egyetlen forrás az adók emelése - jelentette ki hétfőn Victor Ponta kormányfő. A 2013-2016-os időszakban a román fiskális rendszert új alapokra kell helyezni, úgy, hogy az biztos forrást biztosítson a költségvetésnek - közölte. Ehhez egyértelmű, hogy a jelenlegi 16 százalékos egykulcsos jövedelemadót emelni kell, de új extra illetékek bevezetése is kidolgozás alatt van - fogalmazott Ponta. Később a román hírügynökségek hibaigazítást adtak ki, mely szerint az sajtótájékoztatón jelen lévő újságírók félreértették a miniszterelnök szavait, Ponta a 16 százalékos adó emeléséről ugyanis nem beszélt. Helyi elemzők szerint a kormány teszteli a közvélemyén rakcióit a naponta elszórt részinformációkkal, egy azonban biztos, az adók emelését jövőre biztosan nem lehet elkerülni.

Helyi hírek szerint a 2013-as költségvetés-tervezet már tartalmazza az új adónemeket, a részletekre azonban leghamarabb késő ősszel derülhet fény, Bukarest ugyanis úgy döntött, hogy a jövő évi büdzsé keretszámait csak a választások után hozzá nyilvánosságra.

Az adóhatóságnak az adók hatékonyabb begyűjtésével kellene foglalkoznia, ahelyett hogy meggondolatlan és megalapozatlan ötletekkel állna elő - mondta Ponta, célozva Liviu Voinea államtitkár azon kijelentésére, mely szerint a jövőben jutalmaznák azokat az állampolgárokat, akik olyan információkkal látják el az adóhatóságot, amelyek magán- vagy jogi személyek által elkövetett adócsalások leleplezéséhez vezetnek. Noha az adóbevételek enyhén emelkedtek idén, a költségvetésben a GDP alig 0,7 százalékára rúgnak, miközben az uniós átlag 3 százalék körül van.