Felpuhulni látszik az Európai Központi Bank (ECB) eddig kőkemény álláspontja a görög államkötvények átértékelődésével kapcsolatban. Ewald Nowotny, az osztrák jegybank elnöke, az ECB kormányzótanácsának tagja azt nyilatkozta, hogy egy korlátozott, rövid ideig tartó fizetésképtelenség nem feltétlenül jelentené azt, hogy a bank megtagadná Görögország államkötvényeinek elfogadását fedezetként a hozzá forduló bankoktól. Sokféle véleményt és definíciót ismerünk a teljes államcsődtől a részlegesig és a hiteleseményig - fejtegette a CNBC-nek adott nyilatkozatában. Ezt tényleg nagyon komolyan kell venni - folytatta -, ugyanakkor vannak olyan javaslatok (a görög adósság magánhitelezőinek bevonására a válság terheinek finanszírozásába - a szerk.), amelyek nagyon rövid ideig tartó, részleges, jelentős kárt nem okozó fizetésképtelenséggel számolnak.

Trichet mást mondott

Ezzel az álláspontjával homlokegyenest szembe megy főnöke, Jean-Claude Trichet ECB-elnök nyilatkozataival. Trichet a bank kamatdöntő ülését követően a hónap elején például leszögezte: nemet mondunk a részleges fizetésképtelenségre vagy a hiteleseményre. Az ECB-elnök a napokban megismételte elzárkózását.

Az európai jegybank kezében lévő adu ász a kötvények elfogadásának megtagadása - hivja fel a figyelmet a Reuters. Miután a görög bankok ezt kínálják fedezetül hitelfelvételükhöz, ha az ECB kemény marad, akkor megszűnhet Görögország pénzellátása, az eurózóna kormányai kénytelenek lennének pótolni a forrásokat, azaz az adósságválság költségeit nem varrhatnák az ECB nyakába, kockáztatva ezzel a bank hitelességét - és rajta keresztül az euró értékállóságába vetett hitet - a pénzpiaci befektetők körében.

Nem számítanak a hitelminősítők?

A hitelminősítő intézetek jelezték, hogy a görög adósságok magánhitelezőinek bevonására kidolgozott bármely módszer alkalmazása esetén saját értékrendjük alapján kénytelenek lennének fizetésképtelennek tekinteni az országot. Ezzel kapcsolatban Nowotny most azt mondta, hogy végső soron az ECB kezében van a döntés azzal kapcsolatban, hogyan jár el, a banknak nem kell teljesen alárendelnie magát a hitelminősítők értékeléseinek. Az ECB Görögország és Portugália esetén megmutatta, hogy képes rugalmasan alkalmazni saját szabályait - tette hozzá arra utalva, hogy például nem függesztették fel a portugál kötvények elfogadását akkor sem, amikor azokat a bóvli kategóriába sorolták. A bank a válság előtt csak a legjobb minősítésű állampapírokat fogadta el fedezetként.

Az ECB álláspontjának felpuhulása megnyithatná az utat az előtt, hogy az EU csütörtöki csúcsértekezletén megszülessen a kompromisszum a második görög csomagról. Ennek így része lehetne a magánhitelezők valamiféle bevonása anélkül, hogy az eurózóna egészére kiterjedő devizaválságot kockáztatnának.