A jegybanki adatok szerint 56,6 milliárd eurónyi tőke áramlott ki júniusban a spanyol gazdaságból a májusi 41,3 milliárd után. Az év első felében 220 milliárd euró, az elmúlt egy évben összesen 315,6 milliárd euró hagyta el az országot. Előbbi az éves GDP mintegy 22 százaléka, utóbbi a harmada.

A jegybanki adatok szerint Spanyolország fizetési mérlegének hiánya júniusban 257,2 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 1,3 milliárd euróval. A külkereskedelmi mérleg ebben az időszakban 2,2 milliárd euróra rúgott, szemben a 2011. júniusi 3,4 milliárddal.

A spanyol gazdaság tavaly év végén került recesszióba. A Reutersnek nyilatkozó elemző szerint javítaná a helyzetet, ha Spanyolország a júniusban igényelt 100 milliárd eurós mentőcsomag mellett saját állama számára is mentőcsomagot kérne, ezzel ugyanis csökkennének az ország finanszírozási költségei.

A hatalmas méreteket öltő tőkekiáramlás a Spanyolországgal szembeni bizalomhiány jele, amit az M&G közgazdásza, Nicolas Lopez szerint az ECB kötvényvásárlása változtathat meg. Az ECB szeptember 6-án árulhat el részleteket újabb kötvényvásárlási programjáról.

A 100 milliárd euróra tervezett, ám a legutóbbi nyilatkozatok szerint ténylegesen nem teljes mértékben, csak 60 milliárd euró összegben felhasználandó bankmentő csomag első részlete szeptember végén vagy októberben érkezhet meg a spanyol bankokhoz. Spanyolország még júniusban nyújtotta be hivatalos igényét erre az Európai Bizottsághoz.