A találkozó résztvevői - a kohéziós támogatások jelentősebb lefaragásával nem számoló költségvetés-tervezetet támogató - nyilatkozatot fogadtak el.
Martin Schulz a közös nyilatkozattal kapcsolatban azt mondta: a "Kohézió barátai" csoport álláspontja egyezik az EP irányvonalával, mivel az Európai Bizottság (EB) által bemutatott költségvetési tervezet megegyezik az uniós parlament számára elfogadható minimummal. Hozzátette: az EP nem támogatna egy olyan költségvetést, amely jelentősen "ez alá a határ alá menne". "Az európai képviselők készek a takarékoskodásra, amennyiben az adott tagországok azt mondanák: konkrét projektekre szánt összegeket akarnak csökkenteni. Nem álunk készen a kohéziós alapokra szánt pénzösszegek csökkentésére" - hangoztatta.

Martin Schulz ezzel összefüggésben elmondta: a kohéziós támogatások az EU több tagországa számára az egyetlen eszköz, amellyel kilábalhatnak a válságból. "A kohézió az EU-ban nem csak a gazdasági de a politikai stabilitás eszköze is" - jelentette ki. Hangsúlyozta: nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a jelenlegi nettó befizető EU tagországok között akadnak olyanok is, amelyek korábban maguk is élhettek a felzárkóztatási támogatások adta segítséggel.

Az EP elnöke rámutatott: az elmúlt években több olyan esetre is akadt példa, amikor az EU "nagy és erősebb" országai kompromisszumkeresés helyett saját akaratukat igyekeztek a többiekre kényszeríteni. Leszögezte: az unió leendő költségvetésének a nettó befizetők és a támogatásokat felhasználói közötti igazságos és pragmatikus megegyezésként kell megszületnie.