Az elemzők által vártnál kisebb mértékben, de csökkent az euróövezet ipari termelése havi összevetésben májusban, éves szinten pedig ugyancsak visszaesést regisztráltak az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közzétett adatai szerint.

Májusban az euróövezet ipari termelése 0,6 százalékkal csökkent havi szinten, miután áprilisban stagnálást jegyeztek fel. Elemzők 1,0 százalékos havi zsugorodásra számítottak májusra.

Az euróövezetben a tőkejavak termelése 1,2 százalékkal csökkent az előző havi 0,7 százalékos bővülést követően, míg az energiatermelés 0,8 százalékkal nőtt az áprilisi 0,2 százalékos csökkenés után. Eközben a tartós fogyasztási cikkek előállítása 1,8 százalékkal zsugorodott az áprilisi 0,4 százalékos bővülés után, a nem tartós fogyasztási cikkek termelése pedig 1,6 százalékkal nőtt az áprilisi 3,6 százalékos bővülés után. Ugyanakkor a köztes javak termelése 1,0 százalékkal csökkent májusban, miután egy hónappal korábban, áprilisban 0,3 százalékkal zsugorodott.

Az Eurostat által közzétett adatok szerint az euróövezet ipari termelése májusban 2,9 százalékkal csökkent éves összehasonlításban. Egy hónappal korábban, áprilisban 3,1 százalékos éves visszaesést regisztráltak.

Tavaly május óta december volt az egyetlen hónap, amikor az euróövezet ipari termelése bővülést mutatott éves összevetésben.

Az Európai Unióban az ipari termelés éves szinten 2,5 százalékkal csökkent az áprilisi 2,1 százalékos zsugorodás után, míg havi összevetésben 0,8 százalékos zsugorodást regisztráltak az áprilisi 0,5 százalékos növekedés után.

Nem dolgoznak többen az EU-ban május óta

Az eurózónában 6,4 százalékon, az Európai Unióban pedig 6 százalékon stagnált a májusi munkanélküliségi ráta az Eurostat adatai alapján.