Christine Lagarde az Európai Központi Bank elnöke hétfőn a portugáliai Sintrában, az EKB éves jegybanki fórumának megnyitóján úgy értékelt, hogy az euróövezeti munkaerőpiac továbbra is erős, ezért a központi banknak van ideje kiértékelnie a beérkező adatokat. Hozzátette, szerinte túl korai volna meg győzelmet hirdetni a kiugró árak láttán.

Lagarde úgy véli, hogy még mindig sok, az infláció alakulásával bizonytalansággal kell szembenézni, főként annak tekintetében, hogy a nyereség, a bérek és a termelékenység kapcsolata hogyan alakulnak, valamint, hogy nem éri-e újabb sokk a gazdaságot a kínálati oldalról.

Az EKB elnökének megjegyzései a Bloomberg szerint azt sugallják, hogy a bank a július végi ülésén a hitelfelvételi költségek változatlan szinten tartását részesíti előnyben.

A júniusban megkezdett kamatcsökkentés óta a befektetők azt várják Lagarde-tól, hogy jelezze, pontosan milyen gyorsan csökkenhetnek a kamatok, valamint, hogy a hazájában zajló politikai dráma befolyásolja-e bármilyen módon a monetáris politikát.

Ő azonban semmilyen konkrét iránymutatásról nem beszélt az EKB döntéseit illetően hétfőn, ahogy Franciaország helyzetéről sem tett említést. Megismételte ugyanakkor, hogy döntéseket csak az adatok beérkezése után hoz.

Az euróövezet júniusi árnyomásáról kedden érkezik friss jelentés, a közgazdászok első becslései alapján pedig a fogyasztói árak növekedése 2,6 százalékról 2,5 százalékra mérséklődött. Ennek tükrében a piacok egy vagy két további kamatcsökkentésre számítanak még idén.

A Nemzetközi Fizetések Bankja vasárnap arra figyelmeztetett, hogy óvatosan szabad csak a jegybankoknak kamatot csökkenteniük, hogy az infláció újbóli fellángolását elkerüljék.

Az EKB szerint az euró a magyaroknak egy távoli bolygó

Közzétette kétéves konvergenciajelentését az Európai Központi Bank (EKB) arra vonatkozóan, hogy az euróval nem rendelkező uniós tagországok mennyit haladtak afelé, hogy az euróövezethez csatlakozhassanak. Magyarország igencsak hátul kullog a sorban.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→