Az EU statisztikai hivatala szerint 3,2 százalékra mérséklődött a GDP-arányos államháztartási hiány az euróövezetben a tavalyi negyedik negyedévi 4 százalékos deficitről. Eközben a hiány az Európai Unió egészében 3 százalékra csökkent a korábbi 3,9-ről.

Az euróövezetben a GDP-hez mért államadósság a tavalyi utolsó negyedévi 88,2 százalékról 88,7 százalékra, az EU-ban pedig 81,5 százalékról 82 százalékra nőtt.

Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya az idei első negyedévben Görögországban volt a legnagyobb, 159,8 százalék. Ezt követi Olaszország 137,7 százalékkal, majd Franciaország 110,8 százalékos és Spanyolország a 108,9 százalékos arányával.

A legalacsonyabb GDP-hez viszonyított államadóssági rátát Bulgáriában mérték, 22,6 százalékot, melyet 23,6 százalékkal Észtország, majd 27,2 százalékkal Luxemburg követ.

Már látható, hogy stabil marad a forint, vagy kiújul a leértékelődő trend

Az idei év eddigi részében többször volt ijesztő a forint gyengülése, de végül az eurónként 400-as értéket nem lépte át, és ezzel egy új, immár középtávú szint alakul ki, ami eldönti a trendet. Most hosszú idő után újra 390 alatt az euró, ami bíztató jel.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→