Az Európai Unió statisztikai hivatala szerdán azt közölte, hogy az eurózóna inflációja 2,6 százalékra emelkedett júliusban.

Közgazdászok előzetesen arra számítottak, hogy a júliusi adat nem változik a júniusi 2,5 százalékos értékhez képest.

A maginfláció 2,9 százalékot ért el júliusban, szemben az elemzők 2,8 százalékos becslésével. Júniusban ez a mutató szintén 2,9 százalék volt.

Az energiaárak 1,3 százalékkal emelkedtek egy év alatt júliusra az előző havi 0,2 százalék után. A nem energetikai ipari termékek ára 0,8 százalékkal emelkedett a júniusi 0,7 százalék után. A szolgáltatások inflációja júliusban 4 százalék volt a júniusi 4,1 százalék után.

Az élelmiszerek áremelkedése 2,3 százalékra lassult a júniusi 2,4 százalék után.

A legnagyobb euróövezeti tagállamok közül Németországban és Franciaországban egyaránt 2,6 százalékra emelkedett az infláció júliusban a júniusi 2,5 százalékról, Olaszországban pedig 1,7 százalékra 0,9 százalékról. Az infláció Spanyolországban 2,9 százalékra csökkent 3,6 százalékról.

A befektetők most azt mérlegelik, hogy a friss adatok hogyan befolyásolják az Európai Központi Bank (EKB) lehetséges jövőbeli kamatcsökkentési pályáját. Az EKB július eleji ülésén nem változtatott a kamatokon, miután júniusban csökkentette azokat. A következő vágásra szeptemberben kerülhet sor.

Rácáfolt az elemzőkre az eurózóna gazdasága

A második negyedévben szezonális kiigazítással 0,3 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévhez képest mind az euróövezetben, mind az Európai Unióban. Spanyolország és Franciaország vitte a prímet, Németország viszont csalódást okozott.