A FAO élelmiszerár-indexe az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi nézi, ezek alapján 2021-ben 125,7 ponton állt a mutató, ez 2011 óta legmagasabb szintet jelenti, akkor a mutató 131,9 ponton volt. Az elmúlt tíz évben 2016-ban állt a legalacsonyabban az élelmiszerár-index, 91,9 ponttal.
A FAO által csütörtökön ismertetett adatok szerint a decemberi élelmiszerár-index 133,7 pont lett, 0,9 százalékkal (1,2 ponttal) alacsonyabb a novemberinél, de 23,1 százalékkal (25,1 ponttal) magasabb a 2020. decemberinél.
- A növényi olaj tavalyi átlagos árindexe történelmi csúcsra, 164,8 pontra nőtt, 65,8 százalékkal (65,4 ponttal) magasabb volt az egy évvel korábbinál.
- A tejtermékek mutatója 119 pontra, 16,9 százalékkal nőtt 2020-hoz képest.
- A tavalyi húsárindex átlaga 107,6 pont lett, ez 12,7 százalékos többletet jelent.
- A cukorárindex 37,5 százalékkal 109,3 pontra emelkedett.