A várakozásoknak megfelelő döntés született, a Federal Reserve ezúttal sem változtatott az 5,25-5,5 százalékos irányadó kamatokon.  Jerome Powell Fed-elnök a sajtótájékoztatója elmondta:  a Fed kamatcsökkentése a következő ülésen megtörténhet.

Mire figyel a Fed?

A lényeg leginkább az, hogyan értékeli a Fed a legutóbbi időszak makrogazdasági adatait. Az éves infláció júniusban 3 százalék volt az Egyesült Államokban, a maginfláció pedig 3,4 százalék.

A Fed által fontosabbnak tartott PCE maginfláció pedig beállt 2,8 százalékra a múlt hónapban. Közben a munkaerőpiac alakulása lassan már lehetővé tenné a kamatok mérséklését, tekintve, hogy júniusban 4,1 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta. A második negyedéves GDP adat viszont azt erősíti, hogy remek formában van a gazdaság, nincs szükség ösztönzésre, a jelenlegi kamatok mellett is stabil, sőt a várt feletti dinamikájú a növekedés.

A piacok két forgatókönyv szerint mehetnek tovább. Ezért lesz fontos, mit mond a Fed elnöke, mert az azonnal megmutatkozik a dollár árfolyamán, a kötvények hozamán és a részvények árán. Ha az elemzők úgy értékelik, hogy a Fed kommunikációja eltolódik a szeptemberi kamatcsökkentés felé, az gyengítené a dollárt és jót tenne egyebek mellett a forintnak is. A másik forgatókönyv szerint Powell a beérkező adatok (infláció és munkaerőpiac) fontosságát emeli ki, ha így alakul, az jó a dollárnak és kevésbé jó a részvényeknek. 

Ősszel kezdődhet meg a kamatok csökkentése

Egyébként szeptemberre az elemzők már biztosra veszik a 25 bázispontos kamatvágást, a nyitott kérdés inkább az, hogy mit lép a Fed az év hátralévő részében. A jegybankárok korábban jelezték, nem várják meg a kamatvágásokkal, hogy 2 százalékra süllyedjen az infláció Amerikában, korábban megindul a monetáris lazítás, már csak az időzítés a kérdés.

Illetve az, tartanak-e a jegybankárok attól, hogy megállhat, sőt visszafordulhat az  infláció csökkenése, mint ahogy arra volt példa a friss adatok alapján Németországban, de az euróövezeti fogyasztói árindex alakulása is arra utal, nem egyszerű az infláció visszaszorítása a célzónába. 

Frissítés! Láthatóan javul az inflációs pálya

A Federal Reserve tisztviselői a kamatdöntés utáni közleményükben jelezték, hogy az infláció egyre közelebb kerül a célhoz, ami megnyitja az utat a jövőbeli kamatcsökkentések előtt.
A jegybankárok azonban nem tettek egyértelmű utalást arra, hogy a csökkentés küszöbön áll-e, és inkább a gazdasági feltételekkel kapcsolatos aggodalmakat jelző, bár előrehaladást mutató nyelvezetet választották. Megismételték azt a nyilatkozatot is, hogy további előrelépésre van szükség, mielőtt a kamatcsökkentésre sor kerülhet. Ennek láttán a dollár erősödni kezdett az euróval szemben.

Az infláció az elmúlt évben enyhült, de továbbra is kissé emelkedett

 – folytatódott a nyilatkozat.

„Az elmúlt hónapokban további előrelépés történt a 2 százalékos inflációs célkitűzése felé” –

írták a jegybankárok.

Ez a megfogalmazás szintén előrelépést jelent a júniusi üléshez képest, amikor a nyilatkozat csak „szerény” előrelépést jelzett az árnyomás csökkentésében.