Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Szlovákia államadós-besorolásának kilátását pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban a szlovák adósságmutatók stabilizálódásával kapcsolatos várakozásával és az "egészséges" szlovák pénzügyi szektorral indokolva a döntést. A Moody's ezzel együttt megerősítette a szlovák államkötvények elsőrendű befektetői, "A2"-es szintű osztályzatát.

Az indoklás kiemelte, hogy a hitelminősítő várakozásai szerint GDP-hez mért szlovák államadósság-ráta 2014-ben 57 százalék alatt stabilizálódik. A szlovák költségvetési konszolidáció folytatódik, és a kormány elkötelezett a közfinanszírozás fenntarthatóságának biztosítása mellett. Ezt mutatta az is, hogy a tavalyi államháztartási deficit a GDP-érték 4,3 százaléka volt, vagyis jobb a hivatalos célként kitűzött 4,6 százaléknál.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a szlovák adósságmutatók összhangban vannak az "A" osztályzati kategóriás szuverén adósokra jellemző mediánértékkel. A Moody's elemzői szerint ugyanakkor a szlovák makrogazdasági kondíciók jelenleg nyomottak. A nettó export kedvező hozzájárulása a gazdasági aktivitáshoz 2011 óta markánsan csökkent a külső kereslet visszaesése miatt. Mindezzel együtt viszont - a belső kereslet valószínűsíthető élénkülése alapján - a hitelminősítő a gazdasági növekedés élénkülését várja, a GDP az idei 0,9 százalék után jövőre 2,8 százalékkal bővülhet.

Az osztályzati kilátás javításának másik fő tényezője a Moody's szerint az, hogy a szlovák gazdaság csak mérsékelten van kitéve az euróövezeti adósságválság sokkjainak. A szlovák pénzügyi szektor állapota "szilárd és egészséges", ami a Moody's szerint az adósminőségi megítélés egyik fontos erőssége. Hozzátették: a szlovák bankszektor a leglikvidebbek közé tartozik Európában, tőkével alaposan ellátott, és az államháztartási szektor rugalmas finanszírozási forrásaként funkcionál.