Az iparilag legfejlettebb demokratikus országok, a G7-államok teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalóinak átlagos éves reálbér-növekedésének a 2000 és 2022 között változásáról készített felmérést az OECD. A béreket amerikai dollárban, vásárlóerő-paritáson (PPP) korrigálva és az összehasonlíthatóság érdekében az inflációval kiigazítva számolták. 

Az elmúlt bő két évtizedben a legtöbb G7-országban folyamatos bérnövekedés volt tapasztalható , de az Egyesült Államok egyértelműen felülmúlja társait – írja a Visual Capitalist.

A vizsgálat időszakban a legfejlettebb gazdaságokat tömörítő csoport közül hatban nőtt az éves átlagkereset:

Japánban a 2000-hez képest valamivel (0,2 százalékkal) magasabbak lettek a bérek, ennek ellenére még mindig a szigetországban a legalacsonyabban átlagkereset szintje.

Olaszország az egyetlen G7-ország, amelynek éves átlagbére 2022-ben, reálértéken a több mint 20 évvel ezelőtti szint alá esett.

44 900 dolláros olasz átlagkereset 0,9 százalékkal alacsonyabb a 2000-es átlagfizetéseknél. 

Olaszország elsősorban a hosszú gazdasági stagnálás és az átlag alatti béreket fizető kis- és középvállalkozások nagyobb aránya miatt maradt le a többi fejlett gazdaság mögött.

Megérkeztek az adatok: ekkora összegeket tesznek zsebre a magyarok

Idén áprilisban a bruttó átlagkereset 13,5 százalékkal nőtt a KSH közlése szerint.