Az Európai Unió legfelsőbb bírósága támogatta a Google-ra kiszabott 2,4 milliárd eurós (953 milliárd forint) uniós trösztellenes bírságot. A cég azon gyakorlatát találta diszkriminatívnak az ítélőszék, hogy saját termékeit előnyben részesítette a rivális szolgáltatásokkal szemben.

Az ítélet ellen nem lehet fellebbezni.

A bírák szerint az uniós jog tiltja az olyan magatartást, amely megakadályozza

a verseny fenntartását vagy növekedését egy olyan piacon, ahol a verseny mértéke már gyengült, éppen azért, mert egy vagy több vállalkozás erőfölényben van.

Régóta húzódó ügy

A Google abban a 2017-es ügyben adott be ezt a fellebbezés, amiben azért bírságolták meg a céget, mivel a keresőmotorja a saját vásárlási keresési eredményeit előnyben részesítette a rivális szolgáltatásokkal szemben  – írja a Politico.

Ez volt az első, a vállalat szemben folytatott uniós trösztellenes vizsgálatok eredményeként kiszabott bírság.

Az amerikai cég a bíróság 2017-es döntésnek megfelelően módosította a termékhirdetések megjelenítésére vonatkozó szabályozását, ám a vállalat riválisai szerint ez nem hozott érdemi változtatásokat a Google működésében. 

További frontok

Fentin túl két másik kérdésben is küzd az amerikai cég az uniós bírság ellen:

  • a Google Android operációs rendszerével kapcsolatos rekordösszegű, 4,3 milliárd eurós trösztellenes büntetése kapcsán,
  • valamint a Google Shopping ügyében, ahol szintén azzal vádolják a kaliforniai vállalatot, hogy a saját termékeit részesíti előnyben a platformon. 

Idén március 7-től hivatalosan is életbe lépett az Európai Unió digitális piacokról szóló törvénye (DMA), ami megtiltja a techóriásoknak, hogy saját a platformjaikon előnyben részesítsék a  maguk termékeiket és szolgáltatásaikat.

Az amerikai cég idén további változtatásokat eszközölt a termékkeresésben, hogy megfeleljen a DMA-nak. 

A Google Search és a Google Shopping  önpreferenciája miatt az EU jelenleg is vizsgálatot folytat a DMA betartásának elmulasztása miatt a céggel szemben.