Míg az orosz jegybank októberben még úgy vélte, idén mintegy 36 milliárd dollárnyi tőke hagyja el az országot, novemberi jelentésében már 70 milliárd dollár szerepel, annak ellenére, hogy a kormány komoly erőfeszítéseket tesz a külföldi befektetések ösztönzésére. Azonban mint a banki közlemény megjegyzi, az oroszok se szívesen fektetnek be otthon az ország "befektetésre kedvezőtlen légköre" miatt.

Január és szeptember között a nettó tőkekivitel a becslések szerint 49,3 milliárd dollár volt, azonban mint Szergej Ignatyev, a jegybank elnöke elmondta, szeptemberben meglódult a folyamat, és egyetlen hónap alatt 13 milliárd dollár hagyta el az országot. Még a riasztó mennyiség is csekélynek tűnik ahhoz képest, hogy a pénzügyi válság csúcsán, 2008-ban 133,7 milliárd dollár menekült ki, de aggasztó a tavalyi 35,3 milliárdhoz képest, aminek idén várhatóan a duplája távozik.

A Russia Beyond the Headlines által idézett szakértők szerint a tőke menekülésének folyamatát addig nem lehet visszafordítani, amíg alapvető változások nem történnek az orosz gazdaságban. A kritikus pontok évek óta változatlanok: a jogállamiság, a korrupció, a befektetések támogatása, amihez hozzájött a politikai bizonytalanság. Bár ezt enyhítette, hogy végre egyértelműen eldőlt a választások után várható szerepcsere Dmitrij Medvegyev és Vlagyimir Putyin között, újra elbátortalanította a befektetőket a gazdasági reformok zálogának tartott Alekszej Kudrin pénzügyminiszter eltávolítása. Az Emerging Portfolio Fund Research szerint a lemondását követő egy hét alatt - az előző heti 164 millió után - 443 millió dollárt vontak ki az országból.

A jegybank a korábbi 515 milliárd dollárról 495 milliárd dollárra csökkentette az idei valutatartalék várható összegét, ami tavaly 469,4 milliárd volt, s ezzel a világ harmadik legnagyobb valutatartaléka.