A friss élelmiszerek nélkül számított, a japán jegybank által inkább figyelemmel követett éves maginfláció 0,8 százalék volt a februári 0,6 százalék után. 2020 januárja óta a márciusi volt a legnagyobb emelkedés, de az infláció továbbra is elmarad a japán jegybank 2 százalékos céljától - írja az MTI.

Márciusban az infláció gyorsulásához elsősorban az üzemanyagok és a rezsiárak jelentős, 16,4 százalékos növekedése járult hozzá. Az élelmiszerárak 5 éve a legnagyobb mértékben, 3,4 százalékkal nőttek

Az úgynevezett mag-maginfláció - ami a friss élelmiszerek ára mellett az energiaárakat sem tartalmazza - 0,7 százalék csökkenést jelzett márciusban, ezzel már a tizenkettedik egymást követő hónapban esett ez a mutató.

Havi összevetésben 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak márciusban. Az előző hónapban szintén 0,4 százalékos havi inflációt mértek Japánban.

Az országban érzik a búslakodást, ilyen, felemelőnek nem éppen nevezhető üdvözlőműsort kapott Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke, aki hivatalos látogatásra érkezett a Guardian beszámolója szerint az országba.