Augusztusban a vártnál kisebb mértékben gyorsult az infláció Kínában, azonban a nemzeti statisztikai hivatal hétfői jelentése szerint február óta így is a leggyorsabb ütemben emelkedtek a fogyasztói árak augusztusban. Mindazonáltal az elemzők által prognosztizált 0,7 százalék helyett „csak” 0,6 százalék volt az éves növekedés, miután júliusban 0,5 százalékos emelkedést regisztráltak. 

Augusztus volt az egymást követő hetedik hónap, amikor az árak növekedését mérték éves bázison, előtte négy hónapon át 0,2-0,8 százalékos mértékű deflációt regisztráltak.

Az idei év nyolcadik hónapjában a termelői árak tekintetében:

  • 1,8 százalékos csökkenést regisztráltak éves bázison  – míg az elemzők 1,4 százalékos mérséklődéssel számoltak.
  • Júliusban  0,8 százalékos volt az éves mérséklődés.
  • Kínában már a 23. hónapja tart a termelőiár-defláció. 
  • Havi szinten 14 hónapja a leggyorsabb ütemben, 0,7 százalékkal csökkentek a termelői árak augusztusban, miután júliusban 0,2 százalékkal estek.

Az élelmiszerárak 2023 júniusa óta először, 2,8 százalékkal emelkedtek augusztusban éves összehasonlításban azt követően, hogy egy hónappal korábban, júliusban nem változtak.  Élelmiszer- és energiaárak nélkül a fogyasztói árak a júliusban jegyzett 0,4 százalékos emelkedés után augusztusban 0,3 százalékkal – 2021 márciusa óta a legkisebb mértékben nőttek éves összevetésben.

Az előző havihoz képest 0,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Kínában, miután júliusban 0,5 százalékkal nőttek. 

(via MTI)