Jelentősen csökkentek a Kínába irányuló közvetlen külföldi befektetések (FDI) az idei első hét hónapban éves összevetésben  A kínai kereskedelmi minisztérium által ismertetett adatok szerint a július végéig tartó hét hónapban az FDI 539,47 milliárd jüan (1 jüan=50,28 forint) volt, 29,6 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál – írja az MTI.

A feldolgozóiparba irányuló FDI 154,5 milliárd jüant tett ki, ami a teljes külföldi beruházás 28,6 százaléka.
Hét hónap alatt 31 ezer 654 új külföldi vállalkozást jegyeztek be az országban, ami 11,4 százalékkal több a megelőzi évi adatnál.

Kínában tavaly 8,0 százalékkal, 1130 milliárd jüanra esett a külföldi működőtőke-befektetések értéke éves összevetésben. A külföldi működőtőke-befektetések beáramlása

  • a szolgáltatási szektorba 13,4 százalékkal,
  • a feldolgozóiparba pedig 1,8 százalékkal csökkent,
  • míg a befektetések több mint harmadát (37,3 százalékát) kitevő high-tech szektorba 6,5 százalékkal nőtt.

Tavaly volt 2012 óta az első olyan év, amikor a Kínába irányuló külföldi működőtőke-befektetések értéke csökkent éves összevetésben.

Egy évvel korábban, 2022-ben a Kínába érkező FDI 1230 milliárd jüan volt, ami 6,3 százalékos növekedést jelentett 2021-hez képest.

Zsákban hordják ki a pénzt Kínából a külföldiek és a kínaiak egyaránt

A külföldi befektetők az elmúlt negyedévben rekordmennyiségű pénzt vontak ki Kínából. Semmi nem tükrözi jobban az ázsiai gazdasággal kapcsolatos pesszimizmust. Ha folytatódna a trend, negyed évszázada ez lenne az első mínuszos év Kínának, ami valószínűleg a világ második legnagyobb gazdaságával kapcsolatos mély pesszimizmust tükrözi.