Demokrata-republikánus összefogással tiltanák ki az amerikai piacról a  kínai székhelyű TP-Linket. A képviselőház Kínával foglalkozó különbizottságának két vezetője, John Moolenaar republikánus és Raja Krishnamoorthi demokrata képviselő levélben kérte a Kereskedelmi Minisztériumot:

indítson vizsgálatot a kínai TP-Link és leányvállalatai által gyártott WiFi routerek potenciális nemzetbiztonsági kockázatai miatt.

Az IDC piackutató cég adatai szerint a WiFi routerek globális konzumer piacán a TP-Link értékesíti a legtöbb eszközt.

Az év eleji támadás hatása

A két képviselő szerint ugyanis ezeket felhasználhatják az USA elleni kibertámadásokhoz. A levelet jegyző politikusok szerint a TP-Link firmware-je meglehetősen sebezhetőnek bizonyult, és a cég routereit már használták európai országok kormánytisztviselői elleni támadásokban.

A TP-Link azért kerülhetett a törvényhozók kereszttüzébe, mert az év elején hozták nyilvánosságra, hogy a Volt Typhoon néven emlegetett kínai hekkercsoport végfelhasználói routereken keresztül jutott be amerikai kritikus infrastruktúrák rendszereibe.

Az elemzések szerint azonban ehhez nem a kínai cég, hanem elsősorban két amerikai gyártó, a Cisco és a NetGear routereinek sérülékenységeit használták ki.

A cég szerint ők nem értékesítenek a routereket

A TP-Link szerint a vállalat nem is értékesít az Egyesült Államokban routereket – miközben a Wallmart online kínálatából is nyilvánvaló, hogy jelen vannak az észak-amerikai piacon.

A kínai cég hozzátette, hogy útválasztóinak nincsenek kiberbiztonsági sebezhetőségei, azonban a NIST (National Institute of Standards and Technology) sérülékenységi adatbázisa szerint a routerek jelentős részében rendszeresen találhatók támadásra alkalmas biztonsági rések – írja a Bitport.

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma egyelőre annyit reagált, hogy a megfelelő csatornákon válaszolnak a képviselők indítványára. 

Kína észak-amerikai nagykövetsége reményét fejezte ki, hogy most bizonyítékkal is szolgálnak majd a hatóságok, és nem csupán alaptalan találgatásokat és vádakat fogalmaznak meg.

Bidenék emelik a tétet, ez nagyon fájhat Pekingnek

Az USA kereskedelmi minisztériuma az autonóm és hálózatba kapcsolt járművekhez fejlesztett kínai szoftvereket kitiltó rendeletet készít elő.