Ma várhatóan este 20 és 21 óra között a HUPX magyar áramtőzsdén a nagykereskedelmi áramár eléri a 999 eurót is megawattóránként. Amikor a negatív áramárak először jelentek meg az európai áramtőzsdéken, akkor azt sokan annak tudták be, hogy az energiarendszer fejlett.

Zay Balázs, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója szerint azonban nem erről van szó, hanem arról, hogy az időjárásfüggő megújuló energiatermelők nagyobb mennyiségű áramot termelnek, mint amennyire igény van.

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a szakértő szerint nem lehet egyes hagyományos erőműveket leállítani, mert az veszélyeztetné az ellátásbiztonságot, vagy kapcsolt erőműként melegvizet is előállítanak, amivel lakossági fogyasztókat látnak el.

Ilyenkor ezek az erőművek fizetnek azért, hogy átvegye valaki tőlük az energiát, amivel veszteséget termelnek. Zay Balázs úgy véli, épp ennek az ellenkezőjét látjuk most, ami ugyanakkor nagyban kapcsolódik a napenergiához.

Ugyanis a lassan két hete tomboló kánikulában estére sem csökken a hőség, a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) mért fogyasztást tompító hatása eltűnik, miközben nem állnak le a légkondicionáló berendezések, vagy épp ekkor kapcsolják be őket a munkából hazaérve.

A MAVIR adatok alapján kiderül, hogy a késődélutáni órákban egyáltalán nem lehet napenergiára számítani, és szélenergiára is csak részben.

A szakértő arra mutat rá, hogy az ellátási rendszer egész Európában a büntetett erőművekre támaszkodik, miközben továbbra is rekord méretekben exportálunk Ukrajnának.

Tovább vizsgálva a hazai ellátás összetételét, Zay Balázs szerint jól látható, hogy a vésztartaléknak szánt nagyjából 400 megawatt olajtüzelést is be kellett vetni a fogyasztás kielégítése céljából.

A szakértő úgy látja, az olcsó importhoz szükség volna arra, hogy nagy távolságokra tudjon a villamosenergia áramolni Európán belül. Amíg azonban ennek fizikai akadályai vannak és nem tudjuk megoldani az energiatárolást, addig továbbra is szükség lesz alaperőművekre és gyors reagálású földgázturbinákra.

Okosmérők érkeznek az MVM ügyfeleihez

Több mint 5 milliárd forint európai uniós támogatással közel 90 ezer okos fogyasztásmérőt szerez be és telepít jövő év elejéig az MVM Csoport két áramhálózati elosztó társasága.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→