A magánszektor hitelezése az eurózónában szeptemberben összességében 0,8 százalékkal csökkent 2011 szeptemberéhez képest az augusztusi 0,6 százalékos mínusz után - derül ki az Európai Központi Bank (ECB) csütörtökön közzétett jelentéséből. Ez a legnagyobb mértékű visszaesés 2009 októbere óta, ráadásul már egyfolytában ötödik hónapja tart a folyamat. Az előző hónaphoz mérten 0,2 százalékkal zsugorodott a hitelezés. A növekedés szempontjából különösen aggasztó, hogy a nem banki vállalatoknak nyújtott hitelek összege év/év alapon 1,4 százalékkal esett vissza - ez épp a duplája az augusztusi csökkenésnek. A háztartások szeptemberben 0,1 százalékkal több hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz képest azonban ezen a soron is 1 százalékos mínusz mutatkozott.

Az eurózóna GDP-je 0,2 százalékkal csökkent az idei második negyedévben, s elemzői várakozások szerint a harmadikban is zsugorodhatott, ami azt jelenti, hogy technikai értelemben újból recesszióba került a 17 tagú övezet. (A július-szeptemberi GDP-adatot november 15-én teszik közzé.) Az ECB jelentése csalódást keltett, de összhangban van azzal a meglátásunkkal, hogy az eurózóna gazdasága már enyhe recesszióba süllyedt - értékelt az AP hírügynökségnek az Ernst&Young gazdasági tanácsadója. A visszaesés szerinte nagyrészt inkább annak köszönhető, hogy a vállalatok a saját készpénzállományukat, illetve adósságaik visszafizetését preferálják, semmint annak, hogy a bankok tovább szigorítanának a hitelezési feltételeken.

Görögországban tovább csökkent az üzleti szféra és a háztartások banki hitelállománya szeptemberben - derül ki a görög nemzeti bank csütörtökön publikált adataiból. Ennek oka, hogy a megszorító intézkedések miatt visszaesett a hitelkereslet, de a hitelfelvételi feltételek szigorodása is hozzájárult a csökkenéshez. Szeptemberben éves szinten 4,5 százalékkal (21,1 milliárd euróval) 231,8 milliárd euróra csökkent a kinn lévő teljes hitelállomány, az augusztusi nagyobb, 4,8 százalékos esést követően.