A szervezet prognózisa szerint 2043-ra a légi utazások száma évente elérheti akár a 8,6 milliárdot is. Tavaly 4,3 milliárd légi utazást számoltak, az idei évre vonatkozóan pedig 5 milliárdra becsülték ugyanezt. 

Ez újabb rekordot jelentene a 2019-ben mért 4,54 milliárd légi utazás után.

Az IATA a jelenlegi számításaiban átlagosan évi 3,6 százalékos növekedéssel számol, a világ jelentős régióira lebontva azonban komolyak az eltérések, amelyek között a legnagyobb növekedést az ázsiai-csendes-óceáni térségre vonatkozóan várják. Indiában évente 6,9 százalékos, Thaiföldön és Vietnamban 6,4 százalékos, Kínában pedig 5,8 százalékos bővülést fog mutatni az utasok száma.

Ezzel szemben az olyan telített piacokon, mint Észak-Amerika és Európa, átlag alatt maradhat a növekedés: előbbi 1,7 százalékos, utóbbi 2 százalékos pluszban merülhet ki.

Az előrejelzés ugyanakkor rengeteg bizonytalansági tényezőt is felsorol, ami többek között az egyes országok gazdasági fejlődését érinti. Megemlítik emellett azt is, hogy az ágazat 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját nagyban megnehezíti a bővülő utasforgalom.

Közeleg a sorsdöntő sztrájk a Boeing-nél, növelik a nyomást

A munkabeszüntetés szeptemberben lenne esedékes a vállalatnál, a szakszervezet ezért radikálisabb módszerekhez nyúl.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→